23:49 16 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.52
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.35
 • UAH0.69
  Euro, dolari, lire sterline și yuani

  Sfârşitul dolarului american? China lansează petro-yuanul

  © REUTERS / Jason Lee
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  622111

  În Shanghai au fost lansate contractele futures cu țiței bazate în mare măsură pe yuani, contestând dominația dolarului.

  BUCUREŞTI, 26 mart — Sputnik, Doina Crainic. Tranzacționarea noilor contracte futures a început la bursa Shanghai International Energy Exchange, la 440,20 yuani (69,70 dolari) pe baril, informează cotidianul chinez South China Morning Post.

  Aproximativ 18.540 de loturi au fost vândute și achiziționate până acum, potrivit rt.com. Pasul mult așteptat a provocat o creștere a prețurilor la petrol la nivel mondial, cotaţia Brent Crude urcând la 71 de dolari pe baril pentru prima dată din 2015.

  Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a atins cel mai înalt nivel în trei ani, ajungând la 66,55 dolari per baril, înainte de a coborî la 65,53 de dolari.

  Experții consideră că contractele dominate de yuani din China sunt istorice, având în vedere că noile contracte futures reprezintă prima dată când investitorii străini pot accesa o piață chineză de mărfuri. Lansarea încheie o perioadă lungă de ani întregi de dificultăţi și întârzieri de la prima încercare a țării de a lista valorile mobiliare în 1993.

  În același timp, lansarea petro-yuanului este considerată o lovitură la adresa dolarului american, care a slăbit în ultimele luni. Dolarul american este moneda predominantă folosită pentru încheierea contractelor futures bazate pe petrol. Luni, dolarul a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimele 16 luni faţă de yenul japonez, dar a ramas constant faţă de alte şase monede importante.

  Autoritățile chineze au accelerat lansarea pe fondul creșterii importurilor de țiței. Anul trecut, țara a depășit SUA ca principal importator mondial de petrol din lume. Astfel, contractele nu numai că vor determina dobândirea unui anumit control asupra prețurilor, dar vor promova utilizarea monedei chineze în comerțul mondial.

  Dolarul va deveni mai slab de îndată ce alte ţări vor avea o alternativă credibilă la acesta, ceea ce ar putea duce la o criză a dolarului, a declarat pentru RT Ann Lee, profesor adjunct de economie şi finante la Universitatea New York şi autor al cărţii „Ce pot învăţa SUA de la China".

  Tematic

  Sachs: În SUA e mai rău decât în China, corporațiile au devenit însuși statul
  Expert: România, sub nivelul de acum 50 de ani
  Beijingul dezminte că ar livra petrol Phenianului, ignorând regimul de sancțiuni
  Dolarul american își pierde statutul de cea mai importantă monedă
  Lovitură prin care China detronează SUA
  Tagurile:
  slăbirea dolarului, contracte futures, petrol, China
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei