03:13 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  53362

  Gazele din Marea Neagră pleacă spre alte țări europene, în timp ce mulți dintre noi se încălzesc cu lemne privind la televizor lupta anticorupție.

  BUCUREȘTI, 28 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Bătăliile provocate de modul cum funcționează sistemul de justiție, controversele de tipul "o dăm sau nu jos pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA" servesc perfect interesele celor care jecmănesc România, crede un cunoscut analist economic.

  "O bălăcăreală româno-română se joacă astfel în public la ore de vârf și de maximă audiență, în timp ce stăpânul străin, nederanjat și chiar neevocat, rămâne doar să strângă în chingă și mai tare vătafii români de care se servește spre a ne înlănțui pe noi, servitorii!" — scrie Ilie Șerbănescu, în Cotidianul.ro.

  "Dacă stăpânul străin ar fi doar dintr-o țară, încă n-ar fi așa de rău cum este! Și-ar stoarce colonia — căci asta este România, o colonie! — ca pe lămâie, dar măcar ar feri-o să fie stoarsă și de alții!" — arată acesta.

  Jurnalistul consideră România o colonie în cadrul sistemului centru-periferie al UE, făcând obiectul unui "colonialism colectiv". Efectul?

  "Mai mulți colonialiști, mai vechi sau mai noi, hărtănesc România, cooperează între ei s-o jefuiască la sânge, iar acolo unde nu se înțeleg între ei cum să-și împartă halcanele, își trag preșurile de sub picioare unii altora. De aici și haosul din România!" — semnalează Șerbănescu.

  Analistul spune că Haosul este "chiar starea cea mai folositoare stăpânului străin, chiar dacă neunitar și necoeziv". Și își detaliază punctul de vedere.

  "Ce poate fi mai minunat pentru un stăpân, decât ca sclavii săi să se certe între ei, să dovedească astfel că nu sunt buni de altceva decât de a fi umiliți, biciuiți și jecmăniți!" — scrie amar cunoscutul ziarist.

  "Și să nu uităm că, în timp ce românii privesc la televizor dezbateri despre revocarea sau nu a dnei Kovesi, stăpânul străin a dispus construirea pe banii consumatorilor români de conducte care să ducă spre alte țări din UE gazele românești din Marea Neagră, la care românii n-au acces, cu toate că peste jumătate din ei se încălzesc, încă și în secolul XXI, cu lemne", amintește Ilie Șerbănescu.

  Decanul de vârstă al presei economice din România își încheie articolul într-o notă ironică: "Trăiască lupta pentru adevărurile din justiție!".

  În România, vreascurile sau cocenii rămân sursa principală de căldură, doar una din trei locuinţe fiind conectată la reţeaua de gaze.

  Tematic

  Ucraina pune în pericol realizarea proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău
  Ucraina vrea să înlocuiască gazul rusesc cu cel românesc
  Bătaie de joc? Ungurii ne cer gaze deși noi ardem coceni
  Gazprom a înregistrat un nou record al volumului de gaze livrate UE
  Transgaz a preluat controlul asupra gazoductului Iași-Ungheni
  Tagurile:
  Colonialism, Străini, GAZ, Ilie Șerbănescu

  Știrile Zilei