05:53 19 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Roșii

  ”Războiul tomatelor” între Moscova și Ankara, încheiat? Cine a învins

  © Sputnik / Кирилл Каллиников
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  14810

  Răspunsul la această întrebare nu poate fi univoc, consideră Faik Genç, fondatorul companiei turce AgriPro.

  BUCUREȘTI, 3 apr — Sputnik. Ca urmare a ”războiul tomatelor” Rusia a avut de câștigat pe seama livrărilor de produse vegetale, iar Turcia — din procesarea grâului și exporturile de făină, spune expertul.

  Moscova a instituit un embargo asupra livrărilor unui spectru larg de produse agroalimentare turcești din 1 ianuarie 2016, după doborârea de către forțele aeriene ale Ankarei a unui avion Su-24 rus în Siria. Lista mărfurilor interzise spre import a fost redusă în câteva rânduri, dar roșiile, un produs foarte important în structura comerțul exterior al Turciei, au rămas sub prohibiție până în noiembrie 2017. Ankara, la rândul ei, a dezaprobat introducerea de grâu și ulei rus pe teritoriul țării.

  Din punct de vedere al soldului balanței comerciale cu Turcia, Rusia a învins, proficitul a constituit 1,2 miliarde de dolari”, a continuat Genç. Potrivit lui, țara sa a importat din Rusia, din 2017 încoace, 6,3 milioane tone de produse agricole, inclusiv 3,4 milioane tone de grâu, 1,3 milioane tone de porumb, 437 mii tone de ulei nerafinat.  

  Dar, dacă este luat în calcul soldul balanței comerciale cu țările lumii, câștigul e de partea Ankarei. ”Noi reexportăm 3,5 milioane tone de grâu rusesc sub formă de făină. Suntem cel mai mare exportator mondial la acest produs”.

  Cât privește roșiile turcești, volumul total al livrărilor peste hotare a scăzut, totuși, de două ori — la 289 miliona de dolari.

  Dar, per ansamblu, ”nimeni nu este perdant”, a conchis expertul, citat de RIA Novosti.

  Tematic

  Putin a prelungit embargoul la produsele alimentare
  Consecințele dramatice ale embargoului rusesc: Economia UE pusă în knockout
  De ce roșiile străine nu au niciun gust? Cum sunt „colorate” roșiile verzi
  Cum arată dezastrul din agricultura românească
  Tagurile:
  Învingător, Războiul tomatelor, Rusia, Turcia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei