13:34 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Криптовалюта биткойн

  Ai Bitcoin la vânzare? Du-te în străinătate!

  © Sputnik / Владимир Астапкович
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  93 0 0

  Zeci de mii de investitori care au cumpărat Bitcoin stau cu banii blocaţi, pentru că băncile din țară au închis conturile platformelor de exchange locale.

  BUCUREȘTI, 9 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Românii care deţin monede virtuale și vor să le valorifice întâmpină o mare problemă.

  "Zeci de mii de români, investitori în criptmonede, au în total aproape 200 milioane de euro blocaţi în portofele virtuale, din cauza faptului că băncile comerciale din România au închis conturile platformelor de exchange care tranzacţionau din lei în criptomonede", a declarat Andrei Stănică, reprezentant al United Blockchain Association, în cadrul emisiunii de business ZF Live

  "Dacă mâine am nevoie să scot bani din Bitcoin, va trebui să mă duc în Bulgaria, Ungaria sau în orice altă ţară europeană, să îi scot în euro de la o bancă de acolo", a explicat", a explicat Stănică.

  El crede că totul a pornit de la un comunicat al Băncii Naționale.

  "După comunicatul BNR, băncile au început să închidă conturile. Am discutat cu avocaţi şi am înţeles că este o măsură abuzivă, nu au un cadru legal. BNR nu a dat o circulară, nu a dat o lege, tot ce a făcut a fost să informeze publicul. Suntem singura ţară din toată Europa în această situaţie", a mai spus Andrei Stănică.

  United Blockchain Association este primul ONG din România din sectorul blockchain-ului şi al criptomonedelor.

  În luna februarie, Banca Națională a României (BNR) a emis un comunicat prin care atrăgea atenția asupra riscului ridicat al monedelor virtuale și descuraja tranzacțiile cu aceste valori.

  "În scopul evitării manifestării riscului reputaţional la nivelul instituţiilor de credit, Banca Naţională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede. Banca Naţională a României va continua să monitorizeze evoluţia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar, cu menţiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare din România", se arăta în comunicatul BNR.

  Tematic

  Cum se impozitează câștigurile în Bitcoin
  Alertă dură de la BNR: Evitați Bitcoin!
  Bitcoin, deja ca prenume pentru un nou-născut?
  Bitcoin a atinsă o valoare record: creștere galopantă
  Bitcoin price grows in galloping steps: a new record of his value
  Bitcoin: Un vampir energetic care amenință producția globală de electricitate
  Un expert avertizează: feriți-vă de bitcoin ca de ciumă!
  Tagurile:
  criptovaluta, bitcoin, Banca Națională a României, BNR, Andrei Stănică, România


  Știrile Zilei