02:41 21 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Evoluțiile economice

  Ni s-a suit creșterea economică la cap

  © Sputnik / Vladimir Astapkovich
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  54 0 0

  Importurile au urcat sensibil mai mult decât exporturile la începutul acestui an, după ce în 2017 am avut cel mai mare avans al PIB din Uniunea Europeană.

  BUCUREȘTI, 10 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Exporturile au crescut cu 11,6%, iar importurile au înregistrat un salt mai pronunțat, de 13,9% în primele două luni din 2018, față de aceeași perioada a anului trecut.

  Astfel, România a atins, în intervalul 1 ianuarie — 28 februarie 2018, un deficit al balanței comerciale de 1,6 miliarde de euro, mai mare cu 398 milioane de euro decât cel din primele două luni ale anului precedent, după cum informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

  Exporturile FOB au însumat 10,9 miliarde de euro, iar importurile CIF 12,5 miliarde de euro, în ianuarie-februarie 2018.

  În perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,7% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate (32,0% la export şi respectiv 30,7% la import).

  Această apetenţă pentru importuri intervine după ce anul trecut România a înregistrat o creștere a produsului intern brut (PIB) de 6,9%, cea mai mare din UE și aflată la egalitate cu creșterea economică a Chinei.

  Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

  Preţul FOB (Free on Board — Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

  Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight — Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

  Tematic

  România găsește oportunități economice în Zimbabwe
  Avertisment: "Legea lui Zamfir ne întoarce la economia lui Ceaușescu"
  Viktor Orban - lecție de patriotism economic
  Chișinăul, mai sus decât Iașiul și Lvovul în euro top 5 la eficiență economică
  Cum sprijinim economia țării: 49% dintre cumpărători "aleg românește"
  Tagurile:
  apetenţă pentru importuri, creșterea economică, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei