14:45 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Transport feroviar

  Transporturi militare pe ruta feroviară, mai multe faţă de anul trecut

  © Sputnik / Sergei Venyavskii
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  302 0 0

  În acelaşi timp, CFR Marfă este la pământ. Liderul sindical se declară dezamăgit după întrevederea avută cu Ministrul Transporturilor

  BUCUREŞTI, 15 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. Problemele de la CFR Marfă par să nu se mai termine, iar de rezolvare nici nu poate fi vorba. Asta este concluzia întrevederilor dintre ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.

  Şova a spus că managementul CFR Marfă trebuie să oprească pierderile şi să îşi îndeplinească obligaţiile.

  Despre situaţia companiei a vorbit, pentru Sputnik, Iulică Măntescu, într-un interviu-fulger.

  - V-aţi declarat dezamăgit de rezultatul întâlnirii. Ce speraţi să obţineţi?

  — Speram să stabilim pentru fiecare problemă ridicată termene de rezolvare.

  - De ce este CFR Marfă într-o situaţie atât de rea?

  — CFR Marfă este în situaţia de astăzi din mai multe motive. Unul este că statul a trecut la liberalizarea pieţei de transport feroviar fără ca aceasta să fie pregătită. Ce a urmat ştie toată lumea: contracte pierdute cu ajutorul conducerilor numite politic. De fiecare dată, reorganizarea a constat numai în disponibilizări de personal, celelalte măsuri organizatorice nu au fost aplicate niciodată.

  Aş enumera, ca motive care au contribuit, şi faptul că încă trebuie plătită o taxă de utilizare a infrastructurii, foarte mare, de 3,6 euro/tren/kilometru, plata supraaccizei la combustibil şi nerecuperarea acesteia, aşa cum se întâmplă la transportatorii rutieri. Achiziţia de energie electrică la suprapreţuri de la diferite firme, în loc să fie achiziţionată direct de la producători prin intermediul SC Electrificare, filiala companiei de infrastructură etc.

  - Câţi bani are de recuperat CFR Marfă şi de unde?

  — Are de recuperat 568, 238 mii lei din care 448,425 mii de la societăţi cu capital integral de stat.

  - Ce puteţi spune despre creşterile transporturilor militare pe ruta feroviară, despre care s-a făcut vorbire în scrisoarea trimisă de FML preşedintelui Klaus Iohannis? (Sputnik a prezentat amănunte — n.a.)

  — Da, au crescut faţă de anul anterior. Este vorba despre transport de tehnică militară împreună cu militarii care însoţesc tehnica militară.

  - Ce spun angajaţii CFR Marfă şi care este măsura pe care o veţi lua în continuare pentru soluţionarea problemelor?

  — Salariaţii sunt foarte nemulţumiţi şi sunt hotărâţi să-şi apere locurile de muncă prin orice metodă sindicală permisă de lege.

  Tematic

  Surpriză: Ghiță nu minte - Belgia și un mega proiect "evaporat" la Gara de Nord
  Alunecare de teren - tren de călători a deraiat pe o rută importantă
  Marile coridoare de cale ferată vor ocoli România?
  Tagurile:
  întrevedere, interviu, Rezultate, Ministerul Transporturilor, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, CFR Marfă, Lucian Şova, Iulică Măntescu, România


  Știrile Zilei