00:04 07 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.04
 • USD18.54
 • RUB0.24
 • RON4.15
 • UAH0.68
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  1690140

  Este ceva simptomatic: cum se ridică o firmă românească într-un domeniu, cum este cumpărată, preluată, apoi chiar închisă de firmele occidentale

  BUCUREȘTI, 16 aprilie — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Este oficial — Consiliul Concurenței analizează preluarea unui important producător român de către un gigant anglo-olandez", titrează activa agenție de presă Bugetul.ro.

  Desigur, nu este vorba de vreo mare întreprindere industrială românească, pentru că România nu mai are așa ceva, ci de o firmă care produce, printre altele, îndrăgita înghețată Betty Ice.

  Firma românească Betty Ice SRL urmează a fi preluată de concernul Unilever South Central Europe SA. Aflăm din aceeași sursă că firma (încă) românească nu este doar cel mai mare producător român de înghețată, ci are un domeniu mai larg de activitate.

  Principalele sale activităţi sunt producţia şi distribuţia de îngheţată industrială, dar și  distribuţia de produse alimentare congelate (fructe, legume, carne etc.), scrie bugetul.ro.

  Am prezentat aceste fapt economic — care în sine poate părea minor; dar, din păcate este ceva simptomatic: cum se ridică o firmă românească într-un domeniu, cum este cumpărată, preluată, apoi chiar închisă de firmele occidentale. Sigur, pentru moment poate fi o afacere pentru proprietarii români care vând, dar la nivel național, faptul că România nu mai deține controlul prin acționari autohtoni în majoritatea domeniilor productive, ca și în comerț și desfacere, aceasta spune un singur lucru: ni s-a rezervat un singur culoar — cel al consumului.

  În acest fel putem înțelege mai ușor și politica de deculturalizare, dar mai ales pe cea de decredibilizare a tot ceea ce e românesc — de la instituții, demnitari și funcționari, până la cei ce se ocupă de sănătatea fizică și spirituală: doctorii români sunt "șpăgari", preoții — "perverși", profesorii — "nepregătiți". Am pus în ghilimele pentru că asta nu este realitatea — ci asta se dorește să se înțeleagă și să se creadă.

  Tematic

  “Ne-am săturat să fim sclavi!”. Românii cer statului să-i salveze de străini
  Statul vrea să atragă muncitori străini
  Terenurile agricole acaparate în proporție de 70% de străini - noua legislaţie
  Subvenţiile fermierilor români ajung la străini. Iată cum
  Industria ușoară: Investitorii străini lasă românii în șomaj
  Mierea românească, foarte căutată de străini. Succesul unei cooperative apicole
  Antonescu: Isărescu a încurajat panica generată de străini
  Tagurile:
  Consiliul Concurenței, Unilever South Central Europe SA, Betty Ice SRL, România


  Știrile Zilei