12:52 14 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  An employee of the national German mint Staatliche Muenze in Berlin holds some Euro coins on Wednesday, Aug. 29, 2001

  Război total în PNL: "Băncile fac profit de 1.200%, profit de cazino!"

  © AP Photo / Jan Bauer
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  23531

  Putem restrânge libertatea pieței atunci când "jucătorul mare" îl copleșește pe "jucătorul mic"? - o temă care face valuri în politica românească.

  BUCUREȘTI, 17 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Falia din interiorul principalului partid de opoziție, PNL, este cunoscută. Grupul senatorului Daniel Zamfir susține interesele clienților bancari (nu numai prin declarații, ci și prin inițierea de acte normative), în timp ce conducerea formațiunii politice, în frunte cu liderul Ludovic Orban, consideră că astfel de acțiuni periclitează sistemul bancar.

  Se aruncă vorbe tari, de o parte și de alta, mai mult pe partea de teorie. Gruparea Orban invocă doctrina liberală, potrivit căreia piața trebuie lăsată liberă, iar gruparea Zamfir afirmă că acest principiu, împins la extrem, provoacă dezechilibre.

  Dar în vâltoarea declarațiilor a apărut și un element concret.

  "Haideți să vedem cum stau lucrurile acum: media dobânzii la depozite este 0,5%, în timp ce dobânda la creditele ipotecare în euro este de circa 6%. PROFIT 1.200%! Ți se pare mic, Ludovic? E PROFIT DE CAZINO! În UE, avem dobânda medie la depozite de 0,5% iar la credite, 1,75%, și nu crapă nicio bancă, acordă credite în continuare!" — scrie Daniel Zamfir, pe Facebook. 

  El marșează pe aceste cifre, lansând un nou atac la șeful partidului.

  "Cred că lucrul cel mai rău pe care îl faci Partidului Național Liberal, Ludovic, este acela că impui PNL linia capitalismului sălbatic, ori nicăieri în lumea civilizată nu se mai aplică. Principiul este de mult învechit, și-a demonstrat limitele, iar piața liberă, complet nereglementată, a generat mari dezechilibre și a creat monopoluri", spune senatorul.

  Apoi face referire la ce se întâmplă pe plan internațional, avertizând că PNL comite o mare eroare nețînând seama de acest context.

  "La OECD se discută despre intervenția statelor în reglementarea piețelor pentru a nu crește spirala inechităților. Cred că duci partidul pe un drum greșit, rupt de realitate, care poate fi ireversibil!" — semnalează Daniel Zamfir.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei