17:39 18 Mai 2021
În direct
 • EUR21.61
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  12001

  Deși principalul indice de calcul al dobânzilor a atins o cotă-record, ne putem aștepta ca escaladarea să continue, din cauză că inflația este ridicată.

  BUCUREȘTI, 25 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, a ajuns, miercuri, la valoarea de 2,42%, după ce marți înregistrase 2,28%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

  Nivelul de 2,42% nu a mai fost consemnat din 24 octombrie 2014, astfel că asistăm la un maximum al ultimilor trei ani și jumătate.

  Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat că Robor va continua să crească, atâta timp cât va creşte şi dobânda de politică monetară, subliniind că principalul factor care determină majorarea indicelui este inflaţia, care potrivit datelor BNR se situează, în prezent, la 4,95%.

  Dobânzile sunt, încă, foarte mici în comparaţie cu inflaţia, consideră specialistul.

  "Noi ne aşteptăm ca, în perioada următoare, inflaţia să continue să fie la un nivel ridicat, şi chiar să crească puţin (undeva la 5-5,2% este estimarea noastră pentru 2018), după care spre finalul anului, din efectul de bază, să scadă spre 3,5-3,6%, dar chiar şi o inflaţie de 3,5% la finele lui 2018 reprezintă o inflaţie foarte mare la nivel european şi foarte mare în raport cu dobânzile de astăzi", a spus Ionuţ Dumitru, pentru Bursa.ro

  Roni
  © Sputnik / Miroslav Rotari

  În ceea ce priveşte dobânzile la depozite, care nu au urmat trendul ascendent al inflaţiei, şi care nu au crescut, deocamdată, nici pe fondul majorării ROBOR, preşedintele Consiliului Fiscal a explicat: "Probabil că dobânzile la depozite nu au crescut prea mult, în condiţiile în care am avut un exces masiv de lichiditate, pe care băncile îl plasau la BNR, la facilitatea de depozit, la 1,25%.

  BNR a majorat anul acesta de două ori dobânda de politică monetară, la 2% în ianuarie și la 2,25% în februarie.

  Tematic

  Efectul Cobra: "Românii constată că băncile înșeală, abuzează"
  Impactul Brexit: creşte brusc costul creditelor în lei
  Ne amăgește BNR și anul acesta? Recurs la istorie
  Semnal: PSD și BNR ascund CRIZA care va veni
  Tagurile:
  Indicele Robor, Dobânzi, creștere, Consecințe, Credite, Consiliului Fiscal, BNR, Ionuţ Dumitru, România

  Știrile Zilei