23:08 20 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Euro

  Iar suntem coada Europei? Bulgarii ne mai întrec la un capitol

  CC0 / Pixabay / Alexas_Fotos
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  15310

  Ţara de la sud de Dunăre ar putea fi următorul stat care va adopta moneda euro, după cum a spus un înalt oficial al Comisiei Europene.

  BUCUREȘTI, 30 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. România abia a înfiinţat o comisie, în timp ce Bulgaria este anunţată drept un candidat cu mari şanse pentru aderarea la zona euro.

  "După Brexit și având în vedere ultimele propuneri privind Europa cu doua viteze, a rămâne în afară Zonei Euro mult timp nu mai este o opțiune fezabila pentru România", a scris, pe reţeaua de socializare Facebook, analistul economic Cristian Socol. 

  "De aceea s-a înfiinţat și funcționează Comisia Euro la Guvern. În 30 octombrie România va avea pregătit Planul pentru Aderarea la Zona Euro", spune Socol.

  El a linkuit un articol din publicaţia Politico.eu, potrivit căruia Bulgaria ar putea să adopte moneda unică într-un viitor apropiat.

  Bulgaria ar putea fi următoarea ţară care va adera la zona euro, a declarat Pierre Moscovici, comisar european pe probleme economice şi financiare, citat de site-ul european.

  Acesta nu a pronunţat însă o dată, şi a precizat că va fi nevoie de o "decizie colectivă" în această privinţă.

  Comentariile lui Moscovici au venit după ce diplomaţii zonei euro au început discuţiile privind paşii următori pe care trebuie să îi parcurgă Sofia pentru aderarea la moneda unică.

  România a înfiinţat o comisie care se va ocupa de această problemă şi îşi propune ca dată de aderare 2024.

  Euro
  © AFP 2019 / MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

  La 28 martie 2018 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Comisiei Naționale pentru trecerea la euro.

  "România va deţine la începutul anului viitor Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul anului 2018 să aibă un Plan Naţional de adoptare a monedei euro", a declara recent premierul Viorica Dăncilă.

  În primăvara lui 2014, România îşi propunea să adopte euro în 2019. "Este extrem de important să îndeplinim planul de convergenţă pentru a ne ridica la standardele UE, iar obiectivul intrării în spaţiul euro în 2019 să fie atins", anunța premierul de atunci Victor Ponta.

  Tematic

  Va fi mai bine sau mai rău după ce trecem la euro?
  La 12 aprilie începem să trecem la Euro. Dar când vom adopta moneda unică?
  Loc de muncă de vis: primești 9500 euro pentru a călători prin lume
  Tagurile:
  decalaj, termene, acces, Zona euro, România, Bulgaria


  Știrile Zilei