14:26 16 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Loc de muncă

  Aşa de bine nu a fost niciodată în ultimii 20 de ani pentru angajaţi

  © Sputnik /
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  109 0 0

  Numărul de salariaţi a trecut pentru prima oară după 1998 de 4,9 milioane, deşi între timp am traversat o criză mondială şi mulţi români au plecat în străinătate.

  BUCUREȘTI, 1 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Noile angajări făcute în sectoarele industria prelucrătoare, comerţ, sănătate şi asistenţă socială, hoteluri şi restaurante şi IT&C au condus la creşterea numărului de salariaţi din România la 4,902 milioane la finalul lunii februarie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

  Havuzul din Luvru
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  Ultima dată au mai fost 4,9 milioane de salariaţi în 1998. În 1990, România avea peste 8 milioane de salariaţi.

  Cel mai prost nivel a fost în ianuarie 2011, când erau 4,095 milioane de salariaţi. De atunci şi până acum, au plecat în străinătate peste 3 milioane de români, iar anii de criză au "şters" peste 740.000 de locuri de muncă din economie. Dar iată că numărul de angajaţi a crescut.

  "Conform rezultatelor cercetării noastre, din 2015 până în prezent au fost 13 trimestre consecutive de creştere a previziunilor de angajare, iar perspectivele pozitive se menţin şi pentru trimestrul doi al anului", a spus Corina Gonţeanu, director de marketing pe Europa Centrală şi de Sud-Est în cadrul furnizorului de soluţii privind forţa de muncă ManpowerGroup, pentru ZF.ro.

  Potrivit acesteia, angajatorii din România vor să-şi crească forţa de muncă. Previziunea netă de angajare — diferenţa dintre ponderea angajatorilor care spun că îşi vor creşte efectivele de personal şi ponderea celor care spun că le vor reduce — este pozitivă, de 10%, dar este mai restrânsă faţă de trimestrele anterioare.

  Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), numărul angajaţilor din România va continua să crească în următorii ani, atingând 5,1 milioane la sfârşitul lui 2018 şi 5,7 milioane la finele lui 2021.

  Tematic

  Loc de muncă de vis: primești 9500 euro pentru a călători prin lume
  Un apartament ieftin te costă 5 ani și jumătate de muncă
  Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă
  Locuri de muncă în străinătate. Atenţie: trebuie să ştii asta ca să eviţi ţepele
  Stați liniștiți la locurile voastre de muncă! Managerii nu prevăd concedieri
  Tagurile:
  Forță de muncă, Loc de muncă, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei