14:29 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  An employee of the national German mint Staatliche Muenze in Berlin holds some Euro coins on Wednesday, Aug. 29, 2001

  Ce a făcut BNR cu banii şi unde au ajuns rezervele valutare

  © AP Photo / Jan Bauer
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  262 0 0

  Banca centrală are mai puţine rezerve valutare la sfârşitul lui aprilie, lună în care au fost plătite rate şi dobânzi în contul datoriei publice.

  BUCUREȘTI, 3 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) însumau, la 30 aprilie anul acesta, 33,5 miliarde de euro, față de 34,7 miliarde de euro la 31 martie 2018, potrivit unui comunicat al instituţiei.

  În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 589 milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele;

  • Ieşiri de 1,8 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Plăţile de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat circa 1,4 miliarde de euro, din care rambursări de capital şi dobândă aferente împrumutului luat de Ministerul Finanţelor Publice de la Comisia Europeană în anul 2009 de 1,2 miliarde de euro.

  Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro, se arată în comunicatul BNR.

  Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2018 au fost de 37,2 miliarde de euro, faţă de 38,3 miliarde de euro la 31 martie 2018.

  Plăţile scadente în luna mai 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 157 milioane euro.

  Tematic

  BNR dă o veste proastă pentru clienții băncilor
  Ne amăgește BNR și anul acesta? Recurs la istorie
  "PNL - sucursală BNR, USR și MRI - sucursale SRI"
  Semnal: PSD și BNR ascund CRIZA care va veni
  Scandalos - De ce a tăcut BNR timp de opt ani?
  Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui
  Alertă dură de la BNR: Evitați Bitcoin!


  Știrile Zilei