01:28 16 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.34
 • USD17.31
 • RUB0.28
 • RON4.05
 • UAH0.74
  Daniel-Cătălin Zamfir

  Daniel Zamfir lovește din nou băncile, dar și clasa politică

  © Photo : Antena3
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  53810

  Senatorul acuză un puternic lobby bancar susținut de politicieni și având ca interes sute de milioane de euro.

  BUCUREȘTI, 9 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul mai multor legi cu aplicare în sectorul bancar, a dat publicității amănunte de la o întrunire organizată marți la Parlament de Alessandra Stoicescu, realizatoare de emisiuni la postul Antena 3.

  "Despre poziția domnului Vâlceanu, fost PSD, actualmente PNL, e inutil să comentez ceva — vorbea de reîntoarcerea comunismului!?!?" — a scris Zamfir, pe pagina proprie de Facebook.

  "M-a surprins în schimb poziția lui Varujan Vosganian, care-și contrazice colegii din ALDE și căruia dobânzile pe care le plătesc românii la credite nu i se par deloc exagerate", a menționat senatorul.

  El crede că în spatele acestor demersuri se vehiculează foarte multă influență.

  "În rest, îmi e foarte clar că lobby-ul bancar s-a activat puternic — e vorba doar de câteva sute de milioane pe care le-ar pierde și pe care nu le-ar mai plăti românii — și că vor să schimbe legea! Bătălia de la Legea dării în plată a fost o joacă de copii pe lângă ce va urma", a avertizat Daniel Zamfir, apoi a anunțat că va continua pe drumul pe care s-a angajat: "Să nu uitați niciodată:Eu nu mă las!".

  Zamfir a inițiat acte normative precum Legea dării în plată, potrivit căreia clientul poate preda băncii casa achiziționată prin credit atunci când nu mai poate plăti ratele, sau proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite, care impune limite de 18% pentru împrumuturile de consum și de 2,5 ori dobânda-cheie la împrumuturile imobiliare.

  Indicele Robor la trei luni a ajuns marți la 2,68%, cea mai mare valoare din ultimii patru ani.

  Acest indice reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară și este luat în calcul la sumele lunare pe care trebuie să le ramburseze clienții băncilor.

  Recordul a intervenit a doua zi după ce Banca Națională a României (BNR) a crescut dobânda de politică monetară de la 2,25% la 2,50%, aceasta fiind a treia majorare de la începutul lui 2018. Indicatorul a mai fost majorat în ianuarie de la 0,75% la 2% și în februarie la 2,25%.

  Toate acestea au făcut ca ratele plătite la credite să crească.

  Tematic

  Cârdăşie cu băncile? Daniel Zamfir atacă oameni-cheie din structurile de stat
  Isărescu face praf "Legea lui Zamfir". Lovitură pentru clienții băncilor
  Cazul Zamfir: PNL joacă pe cartea băncilor
  Zamfir triumfă iar. "Am declanșat Apocalipsa!"
  Avertisment: "Legea lui Zamfir ne întoarce la economia lui Ceaușescu"


  Știrile Zilei