20:37 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  Uzină

  Economia României, controlată de Germania, Franța și Italia

  © Sputnik / Виталий Тимкив
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  19220

  Economia României este controlată în cea mai mare parte de companiile din Germania, Franța și Italia, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

  BUCUREȘTI, 12 mai — Sputnik. Economia României este controlată de Germania, Franța și Italia, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, în anul 2016, din totalul grupurilor în anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale străine identificate în România, 13867 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 58732 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

  Majoritatea acestora activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor — 35 la sută, construcții — 11 la sută, industria prelucrătoare — 11 la sută, activități profesionale, științifice și tehnice — 9 la sută, tranzacții imobiliare — 8 la sută.

  Companiile rezidente activează în cea mai mare parte în zona comerțului cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor — 20 la sută, industria prelucrătoare — 12 la sută, activități profesionale, științifice și tehnice — 12 la sută, construcții — 10 la sută, alte activități și servicii — 11 la sută.

  În ceea ce privește ponderea de salariați, în anul 2016, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1 la sută), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (12,7 la sută), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10 la sută).

  În special, Germania predomină în domeniul industriei prelucrătoare (9,5 la sută), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (2,9 la sută) și activități profesionale, științifice și tehnice (2,3 la sută), activități profesionale. Franța primează în domeniul industriei prelucrătoare (6,2 la sută), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. Companiile din Italia sunt prezente într-o măsură mai mare în industria prelucrătoare (6,4 la sută).

  Uzinâ. Imagine simbol
  © Photo : пресс-служба Правительства Приднестровья

  În România, în anul 2016, au fost identificate 78 181 grupuri de întreprinderi (în creștere față de 2015, când au fost identificate 73 663), din care 5311 de grupuri de întreprinderi rezidente și 72870 de grupuri de întreprinderi multinaționale (271 controlate din interior, respectiv 72599 controlate din străinătate).

  În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 7 la sută erau rezidente, peste 90 la sută dintre acestea fiind constituite din două sau trei unități legale.

  Tematic

  România, țara unde afacerile străinilor cresc cel mai puternic. Cifre incredibile!
  Tot ce-i românesc trebuie să dispară – încă o celebră firmă, cumparată de străini
  Industria modei: Românii produc, străinii vând
  Fondul Proprietatea: Străinii controlează 62%, iar statul român 0,06%
  România, ce afacere pentru investitorii străini! Ți se zbârlește părul
  Câtă evaziune fiscală fac firmele străine?
  “Ne-am săturat să fim sclavi!”. Românii cer statului să-i salveze de străini
  Peste jumătate din profitul magazinelor din România pleacă în străinătate
  Tagurile:
  întreprinderi, cifre, Investitori străini, Institutul Național de Statistică, Italia, Germania, Franța, România


  Știrile Zilei