02:15 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  111 0 0

  Scumpirile confirmate de datele oficiale provin în special de la combustibili și utilități, consideră un editorialist din domeniul economic.

  BUCUREȘTI, 16 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Inflația urcă substanțial, și mulți specialiști se grăbesc să dea vina pe măririle de salarii. Dar există și opinii contrare.

  Preţurile de consum au crescut cu 5,2% în aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

  Aceasta reprezintă cea mai mare variație anuală a inflației din acest an, după 4,32% în ianuarie, 4,72% în februarie, 4,95% în martie.

  Totodată, indicatorul marchează și un record al ultimilor cinci ani. Ultima dată inflaţia anualizată a ajuns la 5,2% în aprilie 2013.

  În aprilie 2018 faţă de decembrie 2017, adică în primele patru luni ale acestui an, prețurile de consum au urcat cu 1,92%.

  De unde au rezultat aceste scumpiri?

  "Din cele 1,92% cât reprezintă creşterea preţurilor în aprillie 2018 faţă de decembrie 2017 observăm că 0,48 pp vin din "utilităţi" (0,34 pp este doar contribuţia gazelor), preţul la combustibili îşi continuă urcarea, alimentat şi de evoluţiile pe plan extern (0,31 pp), iar din ţigări mai vin 0,15 pp", scrie editorialistul Cristian Dogaru, în Bursa.ro.

  El crede că "politica salarială n-a contat prea mult în umflarea inflaţiei sau, în tot cazul, nu la fel de mult că în cazul utilităţilor şi al combustibililor" și apreciază că "utilităţile, combustibilii, 'fumurile', au pus umărul în mai mare măsură la ascensiunea inflaţiei decât majorarea sumelor alocate pentru creşterea standardului de viaţă".

  Jurnalistul conchide într-o notă ironică.

  "Poate nişte importatori de carne, lapte, legume şi fructe şi producătorii de ţigări s-au gândit că salariile mai mari i-ar putea determina pe mulţi să se uite cu mai mare îngăduinţă la creşterile de preţuri, dar în mod cert evoluţiile din sectorul energetic (în special pentru electricitate şi gaze) au avut şi alte resorturi. Iar aici ANRE ar fi cea mai în măsură să dea nişte explicaţii", spune Dogaru.

  ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național necesar funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor natural în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorului.

  Cât de protejat este consumatorul, se poate observa din rândurile de mai sus.

  Știrile Zilei