19:29 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Mugur Isărescu

  Isărescu umple buzunarele băncilor - iată ce câștiguri

  © Photo: Banca Națională a României
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  22413

  Profitul total al băncilor din România a crescut cu 43% în primul trimestru din 2018, în condițiile în care BNR a mărit dobânda-cheie de două ori.

  BUCUREȘTI, 25 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Sistemul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a obţinut în primele trei luni din acest an un profit net de circa 1,77 miliarde de lei, în condiţiile creşterii creditării, după cum reiese din datele preliminare ale BNR, prelucrate de ZF.ro.

  La sfârşitul primului trimestru din 2017 sistemul bancar avea un profit mai mic, de aproximativ 1,24 miliarde de lei. Așadar o creștere de 43% în primele trei luni din 2018 față de perioada similară de anul trecut.

  Profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România — BCR, Banca Transilvania şi BRD — au depăşit 1 miliard de lei în primul trimestru din 2018, reprezentând mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar.

  În același timp, activele cumulate ale băncilor au urcat la un vârf de 431,7 miliarde de lei.

  Rata de solvabilitate — unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de Banca Națională a României (BNR), care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit — a ajuns în martie 2018 până la 19,84%. Nivelul este în continuare mult peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru continuarea creditării economiei.

  Toate acestea în condițiile în care dobânzile au crescut. În primul trimestru, banca centrală a majorat de două ori dobânda de politică monetară, de la 1,75% la 2% în ianuarie și de la 2% la 2,25% în februarie.

  Ulterior, instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu a continuat în aceeași manieră, ridicând la 2,5% dobânda-cheie, în luna mai. Ca un efect, indicele Robor la trei luni, care influențează costurile creditelor în lei cu dobândă variabilă, a atins joi, 24 mai, nivelul de 2,79%, depășind un record vechi din octombrie 2014.

  Analiștii se așteaptă ca BNR, în tentativa de a domoli inflația, să mai crească dobânda-cheie pe parcursul acestui an, probabil până la 3%.

  Tematic

  Isărescu a lovit de trei ori și încă o dată
  Anunțul momentului: Isărescu nu va mai fi guvernator al BNR
  Isărescu face praf "Legea lui Zamfir". Lovitură pentru clienții băncilor
  Isărescu și Florin Georgescu fac marele anunț: măsuri foarte dureroase, altfel... criză!
  Dragnea l-a chemat la Parlament pe Isărescu - dar NU are curaj să-l înfrunte direct?
  Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui
  Isărescu ne dă vești proaste pentru 2018-2019
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   840
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   118
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1134