05:05 20 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.46
  • USD16.84
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.64
    Carne afumată

    Șocant: Adevărul despre carnea și laptele din magazinele noastre

    CC0 / szjeno09190
    Economie
    Sa primesc un link scurt
    169 0 0

    România importă masiv lactate și carne de porc, în timp ce efectivele animaliere scad vertiginos, după cum arată cifrele oficiale.

    BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Carnea de porc şi lactatele sunt printre principalele alimente aduse din străinătate, acoperind 13% din totalul importurilor din sectorul agro-alimentar.

    Acestea ocupă locurile 1 și 3 în Top 5 alimente importate, întrecând produse care nu pot fi cultivate la noi în țară.

    România a adus anul trecut din străinătate în special carne de porc (475 mil. euro), fructe exotice (400 mil. euro), lactate (314 mil. euro), ciocolată (245 mil. euro) şi cafea (200 mil. euro), potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de ZF.ro.

    Așadar, românii au consumat în 2017 carne de porc și lactate din import în valoare totală de 789 milioane de euro.

    Aceasta în condițiile în care fermele au tot mai puține animale producătoare la dispoziție.

    Faţă de anul 2006, efectivele de porcine şi bovine ale României au scăzut cu circa o treime, ajungând la 2 milioane capete bovine în 2017, respectiv 4,4 milioane capete porcine.

    "În ultimii 20 de ani efectivele de porcine au scăzut constant. Nu e un sector suficient de interesant pentru investitori, pentru că nu e uşor să creşti porci. Producătorii se confruntă cu o volatilitate a preţurilor, profitul nu e satisfăcător şi nu există susţinere", a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

    Importurile de produse agroalimentare au ajuns la 7,1 miliarde de euro în 2017, deficitul comercial din acest sector(diferenţa dintre exporturi şi importuri) fiind de peste 850 milioane de euro anul trecut, indică statisticile Ministerului Agriculturii.

    Tematic

    “Carnea de laborator” ar putea ajunge în vânzare până la sfârșitul anului 2018
    Avertizare: Fereşte-te de carnea injectată cu substanţe toxice! Cum o recunoşti
    Îngrijorător: de unde provine acest tip de carne din supermarketurile româneşti
    Atenţie, părinţi: lapte praf contaminat cu Salmonella. Şi pe piaţa din România
    Băsescu: “Nu poţi să mănânci griş cu lapte şi să nu ţi se scurgă pe lângă”
    (VIDEO) Ministrul Finanţelor, scăldat în lapte: reacţia premierului
    Tagurile:
    declin producție, creștere importuri, lactate, carne, România
    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei