16:15 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  București

  Ce salariu vor tinerii bucureșteni pentru un trai decent. "Fără banii ăștia... "

  © Sputnik / Nicu Goncear
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  630 0 0

  Tinerii consideră că în București îți trebuie minimum 1.000 de euro pe lună ca să trăiești decent, dar numai 10% din angajați trec de acest prag.

  BUCUREȘTI, 31 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. La cursul actual al Băncii Naționale, această sumă echivalează cu aproximativ 4.600 de lei.

  "Îţi trebuie cel puţin 1.000 de euro salariu ca să ai un stil de viaţă decent în Bucureşti, adică să mănânci un prânz sănătos, să ieşi de 1-2 ori pe săptămână cu prietenii la o terasă şi să îţi permiţi câteva plecări de weekend pe an, la care se adaugă un concediu", spune Maria, 29 de ani, specialist în marketing la o companie din Capitală.

  "În plus, jumătate din acest buget se duce pe cheltuieli fixe (chirie, întreţinere, abonamente şi alte costuri) şi, de fapt, nu îţi rămân foarte mulţi bani de cheltuială de la o săptămână la alta", explică Maria, citată de businessmagazin.ro.

  Ea câştigă circa 1.000 de euro net pe lună, la care se adaugă încă 400 de euro net de la un job part-time. Speră ca, în viitorul apropiat, să ajungă la venituri de circa 2.200 de euro net pe lună (10.000 de lei) pentru a avea un stil de viaţă „absolut satisfăcător".

  În Bucureşti lucrează peste 113.000 de angajaţi care câştigă salarii nete de peste 1.000 de euro net pe lună, arată datele Inspecţiei Muncii aferente lunii aprilie 2018. În total, circa 10% dintre angajaţii din Capitală au venituri mai mari de 1.000 de euro net pe lună, cu mult peste media înregistrată la nivel naţional, de 4%.

  Potrivit ultimului recensământ, Capitala are o populație de circa 2,4 milioane de locuitori, iar conform Comisiei Naționale de Prognoză, numărul angajaților se cifrează la 1,1 milioane.

  Tematic

  Românii plătesc mai mult „la privat", ca urmare a creşterii salariilor medicilor?
  Dragnea, anunț istoric despre salariile și pensiile românilor
  Ministerul Educației pune biciul pe profesori, fiindcă au salarii mari
  Bucuraţi-vă! Directorii au nevoie de mai mulţi salariaţi
  S-a aflat! Vedetele din România cu cele mai mari salarii! Cât ia Tudor Chirilă
  Semnal de alarmă: Situație "complet aberantă" la salarii


  Știrile Zilei