01:38 07 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.64
 • RUB0.24
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  126570

  Economisirea a ajuns să întreacă vizibil creditarea și totuși, dobânzile la împrumuturi nu scad.

  BUCUREȘTI, 4 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, ne spune că românii sunt prea economi, ceea ce nu e foarte bine.

  "A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta", a declarat Isărescu, citat de Profit.ro.

  Volumul împrumuturilor a rămas încă de anul trecut mult în urma sumelor economisite de populație și de companii la bănci, în condițiile în care creșterea creditării a fost modestă. Raportul credite-depozite ajunsese la finele lui 2017 la un minim de 74,7%.

  Declarația făcută de șeful băncii centrale a fost taxată imediat de senatorul PNL Daniel Zamfir, pe rețeaua socializare Facebook.

  "Păi, bine măi maestre măi…", scrie Zamfir, ironic. 

  "Ce ai păzit până acum? Până și noi, ăștia fără experiența planetară a domniei voastre, am atras atenția că bancile nu finanțează economia reală atâta timp cât sunt încurajate să-si țină banii în depozite la BNR cu dobânzi de trei ori mai mari decât dobânda pe care băncile o acordă populației!" — arată senatorul.

  Acesta pune o întrebare care scoate în evidență o disfuncționalitate a pieței bancare.

  "Și mai luminati-ne cu ceva, 'maestre': De ce nu scad dobânzile la credite, dacă tot avem atâția bani în piață?" — scrie Daniel Zamfir.

  El a inițiat mai multe proiecte de acte normative cu aplicare în sectorul bancar, printre care legea dării în plată sau legea plafonării dobânzilor la credite. Ca urmare a luărilor sale de poziție, Zamfir a intrat în conflict cu conducerea PNL, care l-a schimbat din funcția de șef al Comisiei economice din Senat.

  Tematic

  Isărescu umple buzunarele băncilor - iată ce câștiguri
  Isărescu a lovit de trei ori și încă o dată
  Anunțul momentului: Isărescu nu va mai fi guvernator al BNR
  Daniel Zamfir lovește din nou băncile, dar și clasa politică
  Cârdăşie cu băncile? Daniel Zamfir atacă oameni-cheie din structurile de stat
  Tagurile:
  disbalanță, replică, declarație, credite-depozite, Daniel Zamfir, Mugur Isărescu


  Știrile Zilei