04:04 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  50 0 0

  Costurile cu salariații au crescut cel mai mult în învățământ, în primul trimestru din 2018, dar au scăzut în industria extractivă.

  BUCUREȘTI, 4 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul I 2018 o rată de creştere de 12,72% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior și de 1,42% faţă de trimestrul precedent.

  Comparativ cu trimestrul I 2017

  Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). 

  Creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (19,06%), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%). Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost intermedieri financiare şi asigurări (3,03%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,84%).

  Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

  În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, cu 18,59% în administraţie publică şi cu 14,01% în sănătate şi asistenţă socială.

  Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

  Comparativ cu trimestrul IV 2017

  Piesă de teatru
  © Sputnik / Павел Паламарчук
  Faţă de trimestrul IV 2017, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (9,34%) şi în informaţii şi comunicaţii (6,03%), se arată în comunicatul INS.

  Cele mai mari scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au avut loc în industria extractivă (-24,97%), urmată la mare distanţă de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,64%) şi de activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (-5,44%). 

  În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 13,46%, în sănătate şi asistenţă socială cu 8,26% şi în administraţie publică cu 5,63%.

  Tematic

  Ce salariu vor tinerii bucureșteni pentru un trai decent. "Fără banii ăștia... "
  Dragnea, anunț istoric despre salariile și pensiile românilor
  Ministerul Educației pune biciul pe profesori, fiindcă au salarii mari
  Bucuraţi-vă! Directorii au nevoie de mai mulţi salariaţi
  Tagurile:
  cost orar, dinamică, Forța de muncă, INS, România


  Știrile Zilei