14:54 17 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.50
 • USD17.28
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Roni

  În timp ce economia duduie, iată câți români trăiesc în sărăcie extremă

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  0 0 0

  Aflăm că economia națională a început anul duduind, dar un sfert din români trăiesc cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi.

  BUCUREȘTI, 7 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. După creșterea economică de 6,9% în 2017 (cea mai mare din Uniunea Europeană), România începe anul 2018 cu un salt de 4,2% pe primul trimestru.

  Avem primul semn că economia va crește în 2018, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut.

  Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, în cel mai recent raport al său, o creștere economică de 6,1% pe anul în curs, în timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează un avans mai mic, de 5,1%, iar Comisia Europeană spune 4,5%, nivel mai apropiat celui înregistrat în primele trei luni.

  Estimarea CE pentru Uniunea Europeană este mult mai mică, de 2,3%, deci cel mai probabil vom avea din nou o evoluție peste media UE.

  Indiferent care va fi rezultatul oficial de la finele anului, ne vom putea întreba în continuare — la ce ne folosesc toate aceste creșteri raportate de ani de zile?

  O mare parte din populație trăiește în sărăcie, după cum constată instituțiile internaționale.

  România este ţara din UE cu cel mai mare număr de oameni săraci, a declarat, miercuri, Donato De Rosa, economist-şef al Băncii Mondiale, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

  "Există diferenţe uriaşe între oportunităţile pe care le au locuitorii din oraşele mari şi cei din zona rurală. Chiar dacă PIB-ul per capita al vecinilor voştri, bulgarii, este mai mic, România are de departe cea mai mare populaţie săracă din UE — peste un sfert dintre locuitori trăiesc cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi", a spus oficialul Băncii Mondiale, citat de Agerpres.

  Un sfert din populația de 20 milioane de locuitori a României înseamnă în jur de 5 milioane de persoane.

  Cum a evoluat economia în trim. I

  Produsul Intern Brut (PIB) — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 222,7 miliarde de lei preţuri curente, menţinându‐se — în termeni reali — la acelasi nivel cu trimestrul IV 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de trimestrul I 2017, informează un comunicat publicat joi de Institutul Național de Statistică (INS).

  Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 176,7 miliarde de lei preţuri curente, în creştere — în termeni reali — cu 4,0% faţă de trimestrul I 2017. În tabelele 4 şi 5 sunt prezentate datele referitoare la Produsul intern brut în preţuri curente, indicii de volum şi indicii deflatori — serie brută şi serie ajustată sezonier — pentru trimestrul I 2018.

  La creşterea PIB, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:

  * industria (+1,0%), cu o pondere de 23,0% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%;

  * comerţul cu ridicata şi cu amănuntul;

  * repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare;

  * hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s‐a majorat cu 4,1%.

  Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s‐a datorat, în principal:

  * cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s‐a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creşterea PIB;

  * formării brute de capital fix, al cărei volum s‐a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB.

  O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut‐o exportul net (‐0,6%), consecinţă a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei