02:34 21 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.21
 • RUB0.29
 • RON4.35
 • UAH0.69
  Import? Export?

  Unde ne duce dependența față de Uniunea Europeană

  © Sputnik / Igor Zarembo
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  12611

  Diferența dintre ce cumpărăm și ce vindem se mărește, în condițiile în care UE are o pondere uriașă în volumul schimburilor comerciale al României.

  BUCUREȘTI, 11 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Deficitul balanţei comerciale a fost în ianuarie-aprilie de 3,7 miliarde de euro, mai mare cu 38 milioane euro decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

  Exporturile au crescut în primele patrul luni ale anului cu 9,7%, iar importurile cu 10,0%, comparativ cu intervalul similar din 2017.

  Exporturile FOB au însumat, în perioada 1 ianuarie — 30 aprilie, 22,2 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 25,9 miliarde de euro, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

  În luna aprilie 2018, exporturile FOB au totalizat 5,2 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 6,2 miliarde de euro, rezultând un deficit de circa 1 miliard de euro.
  În aprilie 2018 față de aceeași lună a anului trecut, exporturile au crescut cu 9,7%, iar importurile au urcatcu 7,3%.

  În primele patru luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,3% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate) (32,3% la export şi respectiv 30,7% la import).

  Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că România trebuie să își recudă depednența față de Uniunea Europeană la schimburile comerciale, pentru că nu vom reuși să ameliorăm deficitele dacă nu ecplorăm noi piețe. Dar acest deziderat întârzie să fie pus în practică.

  Valoarea schimburilor intra‐UE de bunuri în perioada ianuarie-aprilie 2018 a fost de 17 miliarde de euro la expedieri şi de 19,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,8% din totalul exporturilor şi 75,7% din totalul importurilor.

  Valoarea schimburilor extra‐UE de bunuri a fost, în primele patru luni din acest an, de 5,1 miliarde de euro la exporturi şi de 6,3 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,2% din totalul exporturilor şi 24,3% din totalul importurilor.

  Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

  Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

  Tematic

  România mai exportă gaze naturale în Ungaria sau nu?
  A fost interzis exportul de vaccinuri din România: „Să ne imunizăm copiii”
  Masacrarea pădurilor continuă. Legea care ar fi oprit exportul de lemn, respinsă
  România a devenit unul din principalii exportatori de porumb în Marea Britanie
  Călin Georgescu: „Putem ajunge cel mai important exportator de hrană și energie”
  Tagurile:
  creștere, deficit, balanţa comercială, România


  Știrile Zilei