18:01 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  127 0 0

  Numai o treime dintre IT-iști, angajații cei mai bine plătiți din România, consideră că sunt remunerați corespunzător cu munca depusă.

  BUCUREȘTI, 12 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă.

  Peste 55% dintre angajaţi consideră că ar primi mai mulţi bani pentru acelaşi post în cadrul altor companii concurente şi doar 33,4% cred că sunt remuneraţi corespunzător cu posibilităţile firmei şi mai mult decât ar fi fost plătiţi în alte companii, relevă datele unui studiu realizat de compania de consultanță NNC Services, și citat de Agerpres.

  "Peste 100.000 de persoane lucrează în prezent în acest sector, avantajele fiscale şi costurile relativ reduse cu forţa de muncă generând o creştere de 75% a numărului de angajaţi în doar şase ani. Cu toate acestea, industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă", spune studiul.

  În acest sector, 78,9% dintre angajaţi fac parte din generaţia Millennials (au între 20-34 ani), 19,8% din generaţia X (35-49), în timp de generaţia Baby Boomers (peste 50 de ani) este minoritară în acest domeniu (1,3%).

  Angajaţii generaţiei Millennials petrec între 0 şi 3 ani într-o companie, nevoia de stabilitate nefiind prioritară pentru aceştia. Începând cu vârsta de 40 de ani, angajaţii sunt mai predispuşi să rămână la un loc de muncă pentru mai mult timp.

  Studiul are la bază răspunsurile a peste 500 de angajaţi din industria IT&C, specializaţi în diferite tehnologii şi provenind din oraşe cu un număr semnificativ de companii din industria IT&C precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

  Lucrătorii din industria IT&C au cele mai mari salarii din România.

  Salariul mediu net a ajuns la 580 de euro pe lună, iar un IT-ist câștigă în jur de 1.380 de euro, de patru ori cât un lucrător din industria hotelieră, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

  Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat, în luna aprilie, în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) — 6.437 lei (circa 1.380 de euro), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante — 1.563 lei (335 de euro).

  Tematic

  FMI către români: Asta trebuie să faceți cu salariile, pensiile și taxele
  Cum își plătește Ikea angajații. Compară cu salariile minim și mediu pe economie
  Ce salariu vor tinerii bucureșteni pentru un trai decent. "Fără banii ăștia... "
  Dragnea, anunț istoric despre salariile și pensiile românilor
  Tagurile:
  disponibilitate, angajați, salarii, Industria IT&C, România


  Știrile Zilei