02:27 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  20930

  Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu - Şişeşti”, Valeriu Tabără, spune că peste 1.000.000 de hectare de teren au fost vântute străinilor, iar suprafaţa controlată este şi mai mare.

  BUCUREŞTI, 12 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Mai suntem noi, românii, „pe veci stăpâni" în ţara noastră? Un răspuns la această întrebare a dat fostul ministru al Agriculturii, actualmente preşedinte al prestigioasei Academii de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără care a făcut, exclusiv pentru Sputnik, cu prilejul unui interviu, o radiografie a situaţiei în care se află domeniul său de activitate.

  Astfel, Tabără a vorbit atât despre punctele forte ale agriculturii care ar putea să ne aducă din nou „în top", ţara noastră redevenind o putere agrară, cât şi despre condiţiile ce au favorizat înstrăinarea terenurilor patriei.

  „Terenul şi pământul ce constituie baza statului român au fost tratate ca un simplu capital. Pământul nu este un capital oarecare, este un patrimoniu", a declarat fostul ministru.

  Mai mult, aşa cum veţi afla din interviu, românii nu au beneficat de condiţii pentru cumpărarea de terenuri în anii 90. Spre deosebie de cetăţenii altor state, care au beneficiat de un anumit suport pentru cumpărarea de terenuri în România, cetăţenii noştri puteau cu dificultate să acceseze credite, iar dobânzile erau uriaşe.

  Tematic

  Un șeic arab va pune mâna pe cea mai mare companie agricolă din România
  Terenurile agricole acaparate în proporție de 70% de străini - noua legislaţie
  80 de familii de producători agricoli din România, într-o cooperativă
  Ne vindem țara: 1 milion de hectare de teren agricol scoase la vânzare
  Străinii au acaparat 40 la sută din terenurile agricole ale României
  Tagurile:
  Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, interviu, Terenuri agricole, Valeriu Tabără, România

  Știrile Zilei