05:54 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Banca Națională a României

  Cămătăria rezistă. 180 de firme au dat cu flit Băncii Naționale

  © Photo: Twitter / BNR
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  248 0 0

  Cele mai multe dintre instituțiile financiare nebancare (IFN) au sfidat o cerință a BNR și continuă să practice dobânzi astronomice.

  BUCUREȘTI, 21 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Românii care vor să ia credite de la IFN-uri trebuie să verifice dacă instituţia financiară nebancară de la care intenţionează să se împrumute este înscrisă în Registrul Special de la Banca Națională a României (BNR).

  Numai 33 de IFN-uri au optat să coboare dobânda şi s-au înscris în acest registru, după ce banca centrală a publicat noul regulament care le reglementează activitatea, scrie Jurnalul.ro.

  Alte 180 au preferat să practice în continuare dobânzi astronomice de 6.000% şi să-şi majoreze capitalul social. Printre ele sunt multe nume care-şi fac obsesiv reclamă pentru a atrage noi clienţi.

  Regulamentul BNR, care se aplică din octombrie 2017, permite instituţiilor financiare nebancare care au dat credite sub 75 milioane de lei în ultimele trei trimestre să practice în continuare dobânzile oricât de mari, dar cu condiţia să-şi majoreze capitalul social.

  Practic, BNR nu le impune o dobândă maximală sau o limitare a comisioanelor, ci le solicită ca la fiecare 100 de lei acordaţi credit la un DAE mai mare decât cel stabilit prin Regulament, să pună 67 de lei în plus la capitalul social. În acest context, aceste IFN-uri îşi desfăşoară nestingherite activitatea de cămătărie sub ochii binevoitori ai BNR, cu condiţia ca volumul creditelor acordate să nu fie prea mare.

  La nivel agregat, sectorul instituțiilor financiare nebancare a încheiat anul 2017 cu un profit în valoare de 664,4 milioane de lei, în scădere cu 11% față de rezultatul înregistrat în anul 2016. Însă, în aceeași perioadă de referință, profitul aferent instituțiilor din Registrul Special a înregistrat o creștere de 25%, reprezentând 573,5 milioane de lei, în timp ce în cazul instituțiilor din Registrul General profitul a fost în scădere cu 68%, înregistrând în 2017 o valoare de 91 milioane de lei.

  Anul trecut, 62% dintre instituțiile financiare nebancare au înregistrat profit, arată datele Băncii Naţionale.

  Tematic

  BNR mai dă o veste proastă românilor împrumutați
  Anunțul momentului: Isărescu nu va mai fi guvernator al BNR
  Ce a făcut BNR cu banii şi unde au ajuns rezervele valutare
  BNR dă o veste proastă pentru clienții băncilor
  Ne amăgește BNR și anul acesta? Recurs la istorie
  "PNL - sucursală BNR, USR și MRI - sucursale SRI"
  Tagurile:
  BNR, Banca Naţională a României, România


  Știrile Zilei