10:32 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
    Fructe legume strada

    România ar putea hrăni toată Europa. De ce nu o face?

    © Sputnik / Мирослав Ротарь
    Economie
    Sa primesc un link scurt
    12210

    Datele Eurostat arată potenţialul agricol enorm pe care îl are ţara noastră, dar care, din păcate, nu este exploatat la maximum.

    BUCUREŞTI, 29 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Peste 171 milioane de hectare de teren din Uniunea Europeană au fost utilizate în 2016 pentru producţia agricolă, iar o treime din ferme — 33% — sunt în România, o altă treime fiind în Polonia — 14% —, Italia — 10% — şi Spania — 9%. Acestea sunt datele făcute publice de Eurostat.

    Deşi numeroase, majoritatea fermelor din Uniunea Europeană au suprafeţe reduse, iar peste jumătate dintre acestea au o suprafaţă mai mică de cinci hectare. Totuşi, în cele 7% din fermele care au 50 de hectare sau chiar mai mult, se cultivă puţin peste două treimi din terenul agricol utilizat al Uniunii Europene, precizează stiridiaspora.ro

    Cea mai contrastantă distribuţie este în România: nouă din zece ferme (92% sau 3,1 milioane) au o suprafaţă mai mică de cinci hectare, dar în cele 0,5% din fermele care au 100 de hectare sau mai mult se cultivă peste jumătate (51%) din întregul teren agricol utilizat al ţării.

    Marile ferme (cu 100 de hectare sau mai mult) sunt mai des întâlnite în Luxemburg (52%), Franţa (41%), Marea Britanie (39%) şi Danemarca (35%). În majoritatea statelor membre ale UE, cea mai mare parte a terenului agricol utilizat este concentrat în marile ferme.

    Din cele 10,3 milioane de ferme din UE, patru milioane au o producţie standard de sub 2.000 de euro şi sunt responsabile pentru doar 1% din producţia agricolă totală.

    La ora actuală, românii cumpără din marile lanţuri de magazine mere din Polonia, pere din Argentina, cireşe din Grecia, roşii din Turcia şi căpşuni din Spania.

    Dacă ţara noastră şi-ar utiliza potenţialul agricol la maximum am putea deveni din nou o mare putere agricolă, aşa cum s-a mai întâmplat acum mai bine de jumătate de secol.

    Din păcate, multe terenuri sunt lăsate în voia sorţii, oamenii nu mai vor să muncească pământurile, iar rezultatul este cel care se vede, românii preferând să importe cele mai banale fructe şi legume.

    Tematic

    Fermierii români pierd o grămadă de bani din subvențiile UE. Iată cifrele
    Tone de roşii, aruncate la gunoi de fermierii români. Motivul cultivării
    Exclusiv: Fermierii români, dezavantajați în raport cu cetățenii străini
    Multinaţionalele din comerţ "se bat" pe fermele româneşti
    Tranzacția anului: investitorii danezi preiau fermele de porci din România
    Tagurile:
    productivitate, suprafețe, ferme, Eurostat, UE, România
    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei