09:32 23 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.12
 • RUB0.26
 • RON4.12
 • UAH0.62
  Strângere de mâna

  Lege: 5 prieteni pot face o firmă de asigurare și tot ei vor fi clienții

  CC0 / Pixabay / rawpixel
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  62 0 0

  Persoanele fizice sau companiile se pot asocia pentru a se asigura între ele, căpătând atât statutul de asigurat cât şi cel de asigurator.

  BUCUREȘTI, 29 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Legea privind societăţile mutuale de asigurări, aprobată de Guvern reglementează modul în care cinci sau mai mulți cetățeni se pot reuni într-o astfel de organizație.

  "Se vor putea înfiinţa primele societăţi româneşti de asigurare mutuală cu un număr variabil şi nelimitat de membri ce pot pune banii împreună, prin contribuţii fixe sau variabile, pentru a se despăgubi între ei în momentul în care unuia dintre participanţi i se întâmplă riscul asigurat, suferă o daună", informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), într-un comunicat citat de Agerpres.

  Justiția
  © Sputnik / Владимир Федоренко

  Eventualele nemulţumiri trecute, fie determinate de faptul că daunele nu se plătesc cum trebuie, fie că preţul asigurării este prea mare, vor dispărea deoarece membrii au interese comune, se cunosc între ei, vor acţiona ca o echipă omogenă, îşi stabilesc propriile tarife şi propriul sistem de despăgubire, fiecare membru contribuind proporţional riscului asigurat pentru a se simţi asigurat împotriva anumitor riscuri care îl pot afecta pe el, familia, casa, alături de ceilalţi membri.

  Pentru înfiinţare sunt suficienţi cinci fondatori.

  Salariaţii unei persoane juridice care devine membră vor putea beneficia şi ei de asigurare chiar dacă nu este fiecare membru, dar vor contribui ca la un asigurator. Patrimoniul societăţii va reprezenta garanţia obligaţiilor, membrii nefiind ţinuţi răspunzători de creditori dacă s-ar ajunge într-o situaţie dificilă financiar.

  Pentru desfăşurarea activităţii se constituie anumite fonduri, conform deciziei membrilor, dar aceștia pot contracta credite sau chiar emite obligaţiuni pentru a se finanţa.

  "Dacă membrii au avut grijă unii de alţii, au fost prudenţi, hazardul moral a fost minim, daunele plătite au fost puţine sau de sume mici, banii rămaşi ca excedent la sfârşit de an se redistribuie membrilor conform legii. Normal, acest lucru se va realiza în condiţiile în care societăţile mutuale îndeplinesc cerinţele de solvabilitate şi indicatorii de prudenţă, iar operaţiunea nu conduce la nerespectarea acestora sau la posibilitatea deteriorării acestora în viitorul apropiat", precizează ASF.

  Societăţile mutuale îşi organizează conducerea în mod similar societăţilor de asigurare pe acţiuni prevăzute în Legea nr. 237/ 2015.

  Tematic

  Asigurătorii: "Fraudă în piață!". "Service-urile: Minciună!"
  Veste bună pentru toţi şoferii: informaţii importante privind asigurările
  Guvernul introduce obligativitatea asigurării căruțelor
  Tagurile:
  modificări, lege, societăţile mutuale de asigurări, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei