05:56 17 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.17
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.02
 • UAH0.72
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  235336

  Tranzacționarea celei mai mari companii agricole românești, Agricost Brăila, a fost avizată de Consiliul Concurenței.

  BUCUREȘTI, 2 iul — Sputnik. Consiliul Concurenței a avizat preliminar preluarea celei mai mari firme agricole românești, „Agricost", de către o companie din Emiratele Arabe Unite, controlată de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Costul tranzacției se ridică la 200 milioane de euro.

  În acest fel, odată cu preluarea Agricost din Brăila, controlată de omul român de afaceri, Constantin Duluțe, compania arabă Al Dahra va prelua și contractul de arendă a terenurilor agricole de 57 mii de hectare de pe Insula Mare.

  Presa românească a scris în luna martie despre despre intenția influentului șeic arab de a prelua compania Agricost Brăila.

  Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură — cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii — de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

  Oamenii de afaceri din Emirate arendează peste 81 mii de hectare în întreaga lume. În cazul în care vor achiziționa compania Agricost din România, ar înregistra o majorare cu 70 la sută a tertenurilor cultivate. Datorită suprafețelor mari, compania românească beneficiază și de subvenții: în anul 2016, Agricost a primit din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) 11,7 milioane euro, fiind cel mai mare beneficiar de subvenții din România. După preluarea de către arabi, Insula Mare din Brăila va deveni cea mai mare fermă de lucernă din lume.

  Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fondatorul companiei Al Dahra, este o figură politică influentă, membru al familiei regale. În prezent, acesta deține titlul de emir al regiunii de Vest al Abu Dhabi. Este cel mai mic frate vitreg după tată al actualului președinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Împreună cu fratele său vitreg, șeicul sultan bin Zayed Al Nahyan, a deținut funcția de vicepremier al Emiratelor Arabe Unite în cabinetul condus de premierul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

  Tematic

  Un șeic arab va pune mâna pe cea mai mare companie agricolă din România
  Ai fi crezut? Cât dețin străinii din datoria guvernamentală a României
  Exclusiv: Fermierii români, dezavantajați în raport cu cetățenii străini
  Ce ni se pregăteşte: Cedarea totală a suveranităţii naţionale către companii străine
  România nu e interesantă? Uite cum ne invadează străinii
  Tagurile:
  Consiliul Concurenței, tranzacție, agricultură, Al Dahra, Agricost, Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, Insula Mare, Emiratele Arabe Unite, Brăila, România


  Știrile Zilei