01:56 22 Mai 2019
În direct
 • EUR20.02
 • USD17.96
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.69
  Premierul Viorica Dăncilă

  Economia crește cu Dăncilă premier. Ce spune Isărescu

  © Photo: Guvernul României
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  53711

  Creșterea economică, aflată în graficul estimărilor, generează probleme la capitolul inflație, dar Mugur Isărescu manifestă optimism.

  BUCUREȘTI, 6 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Produsul  Intern  Brut (PIB), date  ajustate  sezonier, estimat  pentru  trimestrul 1 din 2018  a  fost  de  226,3 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul 4 din 2017  şi cu 4,2%  faţă de trimestrul 1 din 2017.

  Creșterea este mai mică decât cea înregistrată anul trecut în aceeași perioadă. În primul trimestru din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, PIB a urcat cu 5,7%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS)

  Au urmat, în trimestrele următoare, salturi de 6,1%, 8,8% și 6,7%, care au conturat o creștere anuală de 6,9% pentru 2017, cea mai mare din Uniunea Europeană.

  Așadar, anul 2018, practic primul din mandatul premierului Viorica Dăncilă, anunță o creștere economică mai mică decât cel precedent. Acest lucru este însă în conformitate cu estimările instituțiilor internaționale.

  Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook".

  Totodată, previziunile vizează și o creștere mai accentuată a prețurilor. La acest capitol, FMI a revizuit în sus, până la o inflaţie de 4,7%, de la 3,3%, cât estima în raportul precedent.

  Inflația pe 2017 a fost de 3,3%. Banca Națională a României afișează o țintă de 2,5% plus sau minus 1 punct procentual, la o inflație actuală (mai 2018 față de mai 2017) de 5,4%.

  Cam mare. Va coborî inflația, în lunile care au mai rămas, până la ținta BNR, sau măcar la nivelul prognozat de FMI?

  Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, se arată optimist. "Noi spunem că rata lunară a inflaţiei va fi scăzută în perioada următoare, chiar se va apropia de zero, ca să zic aşa, cel puţin una din lunile de vară, rata lunară mă refer, deci creşterile lunare. Cu alte cuvinte vom avea în perioada următoare creşteri efectiv mici de preţuri", a declarat recent Isărescu, citat de Agerpres

  El crede că în una din cele trei luni de vară e posibil să avem chiar o inflație negativă.

  Tematic

  Trăiți mai bine în "epoca Dăncilă?" Iată care e realitatea
  ANAF se laudă: strânge bani mai rapid decât crește economia țării
  Cum a încetinit Donald Trump creșterea economică a României
  FMI: O țară UE va întrece România la creșterea economică
  Ni s-a suit creșterea economică la cap
  Populația Germaniei crește din contul românilor, polonezilor și bulgarilor
  România, campioană europeană la creșterea salariilor
  Tagurile:
  PIB, Produsul Intern Brut, World Economic Outlook, creștere economică, FMI, Fondul Monetar Internaţional, Viorica Dăncilă, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei