03:04 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Combinat siderurgic, imagine simbol

  Colac de salvare pentru Sidex Galați. Obligații impuse indianului Mittal

  © Photo : пресс-служба Правительства Приднестровья
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  19410

  Combinatul siderurgic nu poate fi vândut decât unui investitor care va putea să continue funcționarea producției.

  BUCUREȘTI, 6 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Magnatul indian Lakshmi Mittal, proprietarul ArcelorMittal Galați, intenționează să cumpere oțelăria Ilva din Italia.

  Pentru a aproba tranzacția, Comisia Europeană i-a cerut să renunțe la combinatul siderurgic de la Galați, precum și la unitățile de la Skopje (Macedonia), Ostrava (Republica Cehă), Dudelange (Luxemburg), Flemalle și Liege (Belgia).

  Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a făcut, încă de la jumătatea lunii mai, o interpelare în care trăgea un semnal de alarmă privind viitorul companiei din România.
  Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, a publicat vineri un răspuns pe această temă.

  "Comisia este în măsură să se asigure că acest cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze că dispune de stimulente adecvate pentru a continua funcționarea combinatului", spune Vestager, potrivit Profit.ro.

  "Cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de capacitate și stimulente pentru a exploata combinatul pe termen lung. Cu alte cuvinte, vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu ar fi o soluție acceptabilă", mai spune comisarul european.

  Ca parte a angajamentului, ArcelorMittal a convenit, de asemenea, să rezerve pentru cumpărător resurse financiare substanțiale, care nu pot fi utilizate decât pentru finanțarea noilor investiții în combinatul de la Galați.

  Pe vremea comunismului, unitatea exporta produse din oțel pe toate meridianele Globului, iar în 1989 număra deja 50.000 de angajați.
  După 1990, combinatul siderurgic de la Galați a devenit societatea comercială Sidex, deținută de stat. 

  În 2001 combinatul siderurgic a fost cumpărat de compania LNM Holdings NV, pentru 70 milioane de dolari (prețul pachetului de acțiuni), angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari.

  Din 2004 a devenit parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat Internațional, iar în 2006, după fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.

  Tematic

  Expert: în ultimii aproape 30 de ani România a ratat numeroase oportunități
  Punct de vedere: relațiile comerciale romȃno-ruse, căderea din URSS în UE
  Cine pe cine jefuiește? Războiul Trump - Merkel lovește România
  Tagurile:
  vânzare, condiții, combinatul siderurgic de la Galați, Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, Lakshmi Mittal, România


  Știrile Zilei