13:07 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Mugur Isărescu

  Dăncilă mai dă o lovitură. Ce a spus Isărescu

  © Photo: Banca Națională a României
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  865 0 0

  Principalul punct slab al guvernării Dăncilă începe să se redreseze, după cum a anticipat Mugur Isărescu.

  BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. În sfârșit, inflația începe să se domolească, după cinci luni de creșteri destul de abrupte.

  Preţurile de consum în iunie 2018 comparativ cu aceeași lună a anului trecut au crescut cu 5,4%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%, informează un comunicat publicat de Institutul Național de Statistică (INS).

  Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (iunie 2017 — iunie 2018) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2016 — iunie 2017), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%.

  Prețurile de consum au crescut în iunie cu numai 0,02% față de mai, după ce în mai urcaseră mult mai mult, cu 0,47% comparativ cu aprilie, practic o atenuare de 20 de ori a avansului.

  Dacă privim evoluția prețurilor în 2018, vom constata că ele au urcat brusc din de la începutul anului până în mai, iar în iunie a intervenit o stagnare.

  Inflația este principala problemă a guvernării Viorica Dăncilă, în ce privește datele macroeconomice. În primul trimestru, economia a urcat cu 4,2%, în limitele estimărilor instituțiilor international, care avertizează însă asupra inflației.

  Totuși, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) se arată optimist cu privire la acest fenomen.

  "Noi spunem că rata lunară a inflaţiei va fi scăzută în perioada următoare, chiar se va apropia de zero, ca să zic aşa, cel puţin una din lunile de vară, rata lunară mă refer, deci creşterile lunare. Cu alte cuvinte vom avea în perioada următoare creşteri efectiv mici de preţuri", a declarat recent Isărescu.

  Datele oficiale deja îl confirmă, prin domolirea afișată în luna iunie. BNR are o țintă a inflației de 2,5% plus minus 1 punct procentual pe anul 2018.

  Inflația depinde de foarte mulți factori, printre care politica de dobânzi a băncii centrale, dar politicile guvernamentale, în domeniul salarizării și taxelor.

  Modificarea anuală a prețurilor de consum
  Modificarea anuală a prețurilor de consum

  Tematic

  Economia crește cu Dăncilă premier. Ce spune Isărescu
  Isărescu: Atenție la consum, că se deteriorează balanța
  Isărescu îi lovește degeaba pe românii împrumutați. Nu-și atinge scopul
  Atac fulminant la Isărescu. E la Bilderberg sau în vie?
  Palmă dură pentru Isărescu. "Păi bine măi, maestre măi..."


  Știrile Zilei