11:59 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Fermierii își vor banii. Imagine simbol

  Dezastru pentru fermieri: 50 milioane de păsări și 300.000 de porci, în pericol

  © Sputnik / Ilie Catrinoiu
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  784 0 0

  50 de ferme cu efective uriașe de păsări și porci sunt amenințate cu falimentul, avertizează asociația profesională din domeniu.

  BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Crescătorii de animale sunt pregătiți să iasă în stradă din cauza unei decizii a Ministerului Agriculturii.

   "Crescătorii de porci din România sunt loviți din toate părțile! Pesta porcină africană face ravagii, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a dat o veste proastă despre singurul ajutor pe care-l încasează acești fermieri", anunță Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), într-un comunicat transmis site-ului de specialitate Agroinfo.ro.

  "După toate problemele pe care le avem cu pesta porcină africană, cu interdicțiile comerciale la carne și animale vii care vin din partea partenerilor externi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR) transmite astăzi fermierilor, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), faptul că o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 — subpachetele pe bunăstare, nu sunt eligibili!" — mai spus repezentanții Asociației.

  În urma acestei informări, ACEBOP a luat legătura cu organizațiile europene din care face parte și este în măsură să facă precizările care urmează. Legislația UE prevede posibilitatea plății retroactive, cum este și acest caz, al Măsurii 14 — anunțată în luna mai, cererile au fost primite și normal, trebuie să se intre la plată de la 1 ianuarie 2018.

  "Nicio instituție publică nu poate să comunice alte condiții de aplicare a legislației. Astăzi MADR afirmă că, chiar în cazul în care fermierul îndeplinește toate condițiile de bunăstare superioară, autorizare anterior datei de publicare a Ordonanței nr.1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat — pe motive inventate artificial!" — se arată comunicatul citat.

  În această situație se află peste 50 de fermieri crescători de păsări — care cresc în jur de 50 milioane păsări pe an și crescători de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an.

  "De menționat este faptul că acești fermieri au populat fermele timp de o jumătate de an cu respectarea condițiilor — în urma asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii de la UE, dacă le respectă!" — arată reprezentanții ACEBOP.

  Cea mai mare parte dintre acești fermieri au proiecte în derulare, făcute cu fonduri europene și fără măsura de bunăstare. Aceștia nu numai că nu vor mai putea popula, ci sunt în situația de a intra în faliment, de a nu-și mai putea îndeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finanțare europeană.

  Fermierii solicită intervenția de urgentă a ministrului Agriculturii, Petre Daea pentru rezolvarea acestei probleme, pe care ei o consideră o interpretare greșită a legislației europene.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Așa spune Guvernul: Subvenții de până la 7.000 de euro/ha pentru fermieri
  Fermierii români pierd o grămadă de bani din subvențiile UE. Iată cifrele
  Veşti proaste pentru fermierii cu 3-9 vaci: nu mai primesc subvenţia
  Exclusiv: Fermierii români, dezavantajați în raport cu cetățenii străini
  Bruxelles: Fermierii români sunt în pericol. Moldovenii nu mai au nicio șansă
  Tagurile:
  eligibilitate, refuz, scandal, subpachetele pe bunăstare, Măsura 14, APIA, ACEBOP, UE, România


  Știrile Zilei