15:12 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Dolari

  Tupeu, nu glumă, la tinerii care nu au luat bac-ul - vor salarii ca în IT

  © Sputnik / Михаил Кутузов
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  36610

  Aceştia nu dau importanţă examenului maturităţii şi spun că nu le foloseşte la nimic, în schimb au multe pretenţii.

  BUCURŞTI, 14 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Guvernul vrea să convingă angajatorii din România să încheie contracte de muncă şi cu tinerii pentru care şcoala nu este o preocupare. De altfel, aceştia nu sunt interesaţi nici de vreo meserie. Ei sunt tinerii numiţi de specialişti „Generaţia NEET".

  Firmele care îi angajează vor primi peste 2000 de lei. În România, potrivit datelor furnizate de Eurostat, sunt peste 400.000 de tineri care nici nu urmează vreun curs, dar nici nu muncesc.

  Specialiştii în resurse umane spun că mulţi vor să fie antreprenori sau să plece în străinătate, precizează stirileprotv.ro.

  Un tânăr spune că nu a dat examenul de bacalaureat, iar de facultate nici nu vrea să audă. Crede că sunt inutile şi preferă să viseze cu ochii deschişi la ziua când îşi va lua permisul de conducere. După aceea, poate se va întoarce şi la şcoală.

  Este de părere că permisul de conducere îl ajută mai mult decât diploma de bac.

  Alţi tineri vor să ia deocamdată ajutorul de şomaj până când le va veni vreo idee despre ce ar putea face cu viaţa lor.

  Adrian are 18 ani. S-a prezentat cu tatăl său la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Capitală, unde şi-a depus dosarul pentru şomaj. A căzut la toate probele de la bacalaureat, dar ne spune că nu doar el e în această situaţie, ci întreaga sa clasă din liceu.

  Specialiştii în resurse umane spun că aceşti tineri, fără nici o calificare şi fără şcoală au multe pretenţii de la locul de muncă.

  "Vor un program flexibil, să lucreze de acasă, salariu de 3000 de lei net ar vrea. Să promoveze în 6 luni de zile, maşină de serviciu, reduceri la gym, abonamente la clinici medicale, loc de parcare mai nou. Cred că nu vor în câmpul muncii pentru că vor să lucreze în străinătate pe bani mai mulți", a precizat un angajator pentru sursa citată.

  Dacă nu le convine, pleacă în străinătate. Din păcate, nu toţi au şansa să îşi găsească slujbe bine plătite, aşa cum visează în România, unde vorbesc cu dispreţ despre un salariu de 1900 de lei.

  Peste 400 de mii de tineri din România, potrivit Eurostat, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani nu ştiu să facă mai nimic ori nu au o diplomă de hârtie care să le dea un start în viaţă, dar nici nu pare că îşi doresc acest lucru.  Știrile Zilei