23:52 14 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Parcul Național Munții Rodnei

  Americanii reconfirmă: austriecii continua să ne taie pădurile

  © Photo: Facebook / Parcul Naţional Munţii Rodnei
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  11011

  Zeci de mii de metri cubi au fost tăiați în ultimele 18 luni și toate firele duc la firme austriece care cumpără lemnul.

  BUCUREȘTI, 18 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Holzindustrie Schweighofer continuă să achiziţioneze lemn care provine din mai multe parcuri naţionale de pe teritoriul României, deşi compania s-a angajat în mod public să nu facă acest lucru.

  "O nouă investigaţie a EIA, derulată în ultimele 18 luni, arată că gigantul Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naţionale ale României, deşi a declarat public că nu face acest lucru. Compania se aprovizionează de la peste 250 de depozite de lemn şi nu are de unde să ştie de unde provin materialele", a declarat, marţi, David Gehl, coordonator pentru Eurasia în cadrul ONG-ului american de mediu Environmental Investigation Agency (EIA), citat de Agerpres.

  Investigaţia întreprinsă de EIA arată că furnizorii firmei Schweighofer au transportat peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din parcurile naţionale Rodna şi Călimani, din ianuarie 2017 până în iunie 2018.

  EIA a analizat datele de pe site-ul Inspectorul Pădurii şi a identificat peste 50 de zone de exploatare forestieră din aceste două parcuri, de unde furnizorii Schweighofer se aprovizionează în mod regulat cu lemn.

  Din datele organizaţiei de mediu reiese faptul că toate companiile care se aprovizionează de la depozite terţe situate în România funcţionează la fel ca Schweighofer.

  "EIA a realizat un scurt studiu pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra lanţului de aprovizionare cu materie primă al Kronospan şi Egger — două dintre cele mai mari alte companii producătoare de cherestea din România; ambele sunt austriece şi amândouă au strânse legături de afaceri cu Schweighofer", a mai spus Gehl.

  În replică, reprezentanţii Schweighofer au arătat că fiecare furnizor al companiei trebuie să dovedească provenienţa lemnului, iar dacă materialul provine dintr-un parc naţional, compania renunţă la achiziţie.

  "Imediat ce experţii în lanţul de aprovizionare din cadrul firmei Holzindustrie Schweighofer află că lemnul din parcurile naţionale ajunge într-un depozit de buştean (lucru legal privind lemnul provenit din zonele tampon ale parcurilor naţionale), compania nu acceptă livrări din acest depozit în perioada de timp în care acolo este livrat lemn din parcuri naţionale", au spus oficialii companiei.

  Potrivit acestora, operatorul depozitului poate furniza masă lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer în această perioadă de blocare doar dacă are alte locaţii de recoltare, aflate în afara parcurilor naţionale, iar livrările se fac direct din pădure la fabricile companiei şi sunt monitorizate prin Timflow.

  Tematic

  Romsilva nu recunoaşte că în România se taie ilegal păduri
  Jaful din pădurile României, sub „lupa" americanilor - raport devastator
  Masacrarea pădurilor continuă. Legea care ar fi oprit exportul de lemn, respinsă
  Dezvăluiri: compania străină care măcelăreşte în masă pădurile României
  Tagurile:
  achiziționare, parcuri naționale, material lemnos, Environmental Investigation Agency, Schweighofer Holzindustrie, românia, Austria, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei