23:22 06 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.04
 • USD18.54
 • RUB0.24
 • RON4.15
 • UAH0.68
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  61321

  Guvernanții pregătesc o nouă măsură, pe care nu se sfiesc să o catalogheze ca având legătură cu practicile de dinainte de 1989.

  BUCUREȘTI, 19 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

  Ministrul de resort a comentat această initiativă.

  "Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat", a declarant joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la conferinţa de lansare a Cărţii Albe a IMM-urilor.

  "Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din alta ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul", a mai spus Teodorovici.

  Măsura de plafonare ar urma să funcționeze pe o perioadă de trei ani.

  "Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30 iunie 2021", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

  "Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor naturale", menționează documentul citat.

  Potrivit notei de fundamentare, guvernanții vor să stopeze creșterea necontrolată a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, "generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători" care au împreună o cotă de piaţă de 95% (Romgaz, cu o cotă de 48,88% şi OMV Petrom — 46,08%).

  Tematic

  Cine vinde cel mai ieftin gaz pentru consumul casnic
  Rușii ne-au ieftinit gazele, dar plătim facturi tot mai scumpe
  România importă gaze din Rusia și vrea să exporte în Ucraina
  Tagurile:
  producţie internă, plafonare preț, gaze, proiect de hotărâre, Romgaz, OMV Petrom, Ministerului Finanțelor, Eugen Teodorovici, românia


  Știrile Zilei