00:30 17 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.50
 • USD17.28
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Aragaz

  Arși la buzunar. Statul își bate joc de noi în timp ce țipă "rușii, rușii"!

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  17310

  Sub pretextul independenței energetice, statul bagă mâna adânc în buzunarul cetățeanului de rând, scumpind gazele pe bandă rulantă.

  BUCUREȘTI, 20 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Importurile de gaze cresc în condițiile în care prețurile din producția internă sunt tot mai mari.

  Aceasta deși România nu mai are multe unități procesatoare de gaz și spre deosebire de Ungaria, de exemplu, își poate asigura cea mai mare parte a consumului din resurse proprii. Iar guvernanții își fac un titlu de glorie în a promite independență energetică.

  România a importat, în primele cinci luni din 2018, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 618.300 tone echivalent petrol (tep), cu 13,4% (73.100 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2017, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.

  Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de circa 3,5 milioane tep, cu 1,6% (53.400 tep) peste cea din perioada ianuarie — mai 2017.

  Prețul gazelor a urcat cu 10,43% în perioada 1 ianuarie 2017 — 31 mai 2018, conform INS.

  Este cea mai mare scumpire înregistrată, de la începutul anului și până acum, la toate mărfurile și serviciile de pe piață.

  Cum prețul gazelor influențează majoritatea produselor, anul acesta avem (cel puțin până acum) o inflație ridicată. Indicele prețurilor de consum a fost în iunie 2018 de 5,4% față de luna similară a anului trecut și de 2,42 față de decembrie 2017, cele mai mari valori din Uniunea Europeană, după cum indică datele INS.

  De ce se scumpesc gazele, din cauza producției interne sau a importurilor?

  Prețul mediul al gazelor importate de Romgaz din Federația Rusă a fost anul trecut de 83,8 lei pe MWh, în scădere cu 20% față de anul precedent și la jumătate față de nivelul din anul 2015, potrivit raportului administratorilor Romgaz pentru anul 2017, citat de Profit.ro.

  În 2016, prețul mediu al gazelor de import a fost 105,7 lei pe MWh, iar, în 2015, de 184 lei pe MWh.

  Vom vedea care va fi evoluția importurilor anul acesta, deocamdată trendul e unul descendent. La producția internă însă, este exact invers: aici gazele se scumpesc și se vor mai scumpi.

  Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis joi ca preţul gazelor naturale săcrească pentru consumatorii casnici cu 5,83%, de la 1 august.

  Decizia a fost luată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final, informează instituţia.

  "Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat", se arată în comunicatul ANRE.

  În fața acestui val de scumpiri, guvernanții propun o soluție pe care nu se sfiesc să o catalogheze drept "comunistă".

  Preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

  "Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat", a declarat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

  Potrivit notei de fundamentare, Guvernul vrea să stopeze creșterea necontrolată a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, "generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători" care au împreună o cotă de piaţă de 95% (Romgaz, cu o cotă de 48,88% şi OMV Petrom — 46,08%).

  Evoluția prețurilor de vânzare a gazelor naturale
  Evoluția prețurilor de vânzare a gazelor naturale

  Tematic

  Ne-au ars la gaze. Prima lovitură încasată de România, deșteaptă lovitură!
  Gazele din mare ne-au sucit capul. Aceste cifre ar trebui să ne sperie
  România importă gaze din Rusia și vrea să exporte în Ucraina
  Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei