08:31 10 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.20
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.62
    Porcine

    Lovitura letală a pestei. "48.000 de porci sunt sănătoși, de ce îi ucideți?"

    © Sputnik / Игорь Зарембо
    Economie
    Sa primesc un link scurt
    Pesta porcină în România (66)
    612923117

    Măsurile autorităților de combatere a pestei porcine dau mari bătăi de cap fermierului de la unitatea unde a fost depistat virusul.

    BUCUREȘTI, 20 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Proprietarul Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, consideră că trăiește de trei săptămâni o adevărată dramă, pe care a decis să o facă publică, în speranța că lucrurile vor fi rezolvate.

    Dimitrie Muscă, fermier: „Suntem o ţară de criminali. Europa şi-a atins ţelul" >>>

    Toate animalele din ferma sa sunt sacrificate de angajații de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în urma depistării unui porc declarat pozitiv la testele de pesta porcină africană. Decizia i se pare omului de afaceri absolut nedreptă.

    48.000 de porci, 700 de tone de carne și 5 tone de cereale sunt pe punctul de a fi distruse.

    "Habar nu au cum trebuie să procedeze în asemenea cazuri. Ei invocă tot felul de lucruri fantasmagorice, vin și ne spun că doar trebuie să executăm, să privim cum ne distrug, fără a face nimic! Autoritățile își bat joc de noi!", a declarat Nicolae Ciuleac, citat de site-ul de specialitate industriacarnii.ro.

    "Ce mă doare este faptul că am hale întregi unde nu s-a descoperit urmă de virus. Porcii sunt sănătoși. De ce trebuie să îi omori, să mă distrugi pe mine, atâta timp cât ei nu au nimic? De ce nu izolezi focarul, cum se procedează în orice țară din lumea asta?" — mai spune proprietarul fermei.

    Acesta semnalează că nu numai porcii au de suferit, ci întregul business.

    "ANSVA dorește — nejustificat, cred eu — să distrugă cele 5.000 de tone de furaj aflate în siloz, precum și cele 600 de tone de carne din depozit. Chiar nu înțeleg de ce trebuie distrusă această carne, atâta timp cât acolo nu se află doar carne de porc, ci și carne de curcan, de vită, de oaie etc. Pentru că noi lucrăm nu numai cu carne de porc în rețetarele pe care le avem", a declarat Ciuleac, pentru pulsagricol.ro.

    El a primit totuși o veste bună de la Prefectura Tulcea, care i-a comunicat că poate fi întocmit borderoul cu animalele sacrificate. Pe baza acestui document, i se vor alocă despăgubiri.

    Kilogramul de carne la porcul gras este între 6 și 12 lei, scrofițele sunt evaluate la 1.000 lei/cap, purcelul înțărcat la 48 —55 euro/cap (fiecare purcel trebuie să aibă 25 kg). Bunicii sunt evaluați între 5.000 — 10.000 de lei/cap.

    "Dar trebuie să calculăm pierderile colaterale, care sunt foarte mari", arată Nicolae Ciuleac.

    Тема:
    Pesta porcină în România (66)

    Tematic

    Dezastru pentru fermieri: 50 milioane de păsări și 300.000 de porci, în pericol
    Alertă! A fost depistat un focar de pestă porcină africană
    Alertă maximă! PPA la Tulcea, vin experți CE și specialiști din zece județe
    Tagurile:
    nemulțumire, sacrificare, pesta porcină, proporții, România
    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei