13:15 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Benzinărie

  Câți litri de benzină își permite să cumpere un român față de un rus

  © Sputnik / Валерий Мельников
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  24631

  România se află în grupul țărilor europene cu cele mai inaccesibile prețuri la benzină, se arată într-un studiu al agenției RIA Raiting.

  BUCUREȘTI, 30 iul — Sputnik. România se află printre statele cu cele mai mari prețuri la benzină, raportate la veniturile populației, se arată într-un raiting al celor mai accesibile prețuri la combustibil elaborat de RIA Raiting. Astfel, un român își permite să cumpere, din salariul lui, doar 433,6 de litri pe lună.

  Totodată Rusia, după nivelul de accesibilitate a benzinei cu cifra octanică 95, ocupă locul 16 din cele 33 de state studiate. Astfel, dintr-un salariu mediu un rus își permite să cumpere peste 853de  litri de benzină.

  Potrivit studiului, publicat în luna iulie, locuitorii Luxemburgului se află pe primul loc după nivelul accesibilității benzinei. Acolo oamenii au posibilitatea să procure 2,7 mii litri dintr-un salariu mediu lunar. Locul doi îl ocupă Norvegia cu 2,2 mii litri. În top 5 au mai intrat Austria, Marea Britanie și Suedia: locuitorii acestor țări își permit să cumpere din salariile lor medii peste 1,8 mii litri de benzină.

  Ultimul loc este ocupat de Ucraina. Cetățenii acestei țări pot să cumpere doar 244 litri pe lună, ceea ce este de 11 ori mai puțin decât în cazul luxemburghezilor și de 3,5 ori mai puțin decât în cel al rușilor.

  Printre cei mai săraci europeni, pentru care benzina este mai puțin accesibilă, se mai află Bulgaria (430,5 litri), România (433,6 litri) și Letonia (490,8 litri).

  Anterior, Bloomberg a realizat un top al țărilor cu cea mai ieftină benzină din lume. Astfel, cele mai mici prețuri sunt în Venezuela, unde un litru de benzină costă mai puțin de 0,01 dolari. Pe locul doi se află Iran, cu un preț de 0,28 dolari pentru un litru, iar pe locul trei — Kuwait, cu 0,35 dolari pentru un litru. În top 10 a fost inclusă și Rusia — 0,72 dolari pentru un litru.

  Tematic

  Marea Britanie va interzice toate mașinile pe motorină și benzină
  Șoferii nu mai știu ce să creadă: Noile prețuri la motorină și benzină
  Benzina este scumpită intenționat. Iată motivul
  Vestea care a înfuriat șoferii: vezi cu cât se scumpește motorina și benzina
  Din 29 iunie se ieftinesc benzina și motorina, iar gazul se scumpește
  Tagurile:
  prețuri, Benzină, Salariu mediu, Europa, Rusia, România


  Știrile Zilei