14:13 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  459 0 0

  Dobânzile la depozite și la credite diferă foarte mult în România comparativ cu Austria, țară care deține cea mai mare bancă de la noi, după valoarea activelor.

  BUCUREȘTI, 31 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Profitul net al băncii BCR a crescut cu 128% în primele 6 luni ale anului, dobânzile la credite fiind de peste 20 de ori mai mari decât cele la depozite.

  Economie, PIB, valută
  © Sputnik / Григорий Сысоев

  BCR a anunţat marţi un avans de 128% al profitului net în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 697 milioane lei (149,7 milioane euro), în contextul în care a înregistrat un avans de peste 50% al creditării retail.

  În activitatea bancară retail, BCR a generat volume noi de credite de 4,1 miliarde lei în primul semestru, pe baza creşterii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 40% a creditului de nevoi personale Divers şi o creştere la fel de importantă în vânzări pentru creditele imobiliare, incluzând creditul standard imobiliar Casa Mea precum şi creditele Prima Casă, scrie News.ro.

  Totodată, rezultatul operaţional s-a situat la 740,9 milioane lei (159,2 milioane euro), mai mare cu 1,5% decât rezultatul din anul precedent, ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.

  Cum a reușit BCR să obțină rezultate atât de bune?

  Dacă intrăm pe site-ul băncii la aplicația de calculator rate la credite, vom observa că pentru un împrumut de 3.000 de lei, dobânda anuală efectivă (DAE) va fi de 11,01% pe an, generând o rată lunară de 3.026 lei.

  Credit BCR
  Credit BCR

  Dacă vom intra la aplicația pentru depozite, vom vedea că pentru o sumă de 3.000 de lei, depusă pentru o perioadă de 12 luni, clientul va obține un câștig de 15,12 lei, adică 0,5% pe an.

  Depozit BCR
  Depozit BCR

  Deci clientul care se împrumută plătește de peste 20 de ori mai mult decât câștigă cel care economisește.

  Proprietarul BCR este grupul austriac Erste Group Bank AG, care deține în prezent 93,6% din acțiuni. Procesul de privatizare a băncii a fost finalizat în anul 2006.

  Ce dobânzi sunt aplicate în Austria? Site-ul de specialitate austria.deposits.org ne informează că la "savings accounts" (depozitele la termen, nu la vedere, adică nu poți extrage banii oricând), dobânda pe piață erste de 1%. La împrumuturi, dobânzile oscilează între 3,4% și 3,8%. Așadar raportul dintre cât plătește clientul împrumutat și cât câștigă cel cu economii este sub 1 la 4.

  Austria, depozite și împrumuturi
  Austria, depozite și împrumuturi

  Tematic

  "Înţelepţi oameni, bancherii. Îşi beştelesc angajaţii"
  Zamfir, pe cai mari. "Bancherii îi cerșesc dialogul"
  Avertismentul bancherilor: următoarea recesiune vine "cu o răzbunare"
  Tagurile:
  băncile austriece, procente, Dobânzi, comparație, Profit, CEO BCR, România

  Știrile Zilei