20:02 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  15420

  Legislația permite service-urilor auto să înlocuiască piesele defectate în loc să le repare, astfel că prețul devizului urcă substantial.

  BUCUREȘTI, 2 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. Preţul mediu practicat de către anumite service-uri auto din România pentru reparaţia unui autovehicul, efectuată cu asigurare auto, este de aproape trei ori mai mare decât costurile reparaţiei unei maşini al cărei proprietar nu are asigurare obligatorie.

  "Încă de când a apărut legea RCA (răspunderea civilă auto), în piaţa de asigurări s-au observat nişte lacune, astfel încât azi asistăm la nişte creşteri nejustificate de preţuri. Am tot menţionat că păgubitul nu beneficiază de serviciile de service, ci anumiţi terţi, respectiv anumite ateliere de reparaţii", a afirmat Mădălin Roşu, responsabil Secţiunea Auto din cadrul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din Romania (UNSAR), citat de Agerpres

  "Un asigurător normal nu o să vină niciodată cu o soluţie de reparaţie pentru o aripă sau o bară făcută praf, ci doar cu soluţia de înlocuire, pentru că acolo este câştigul şi pentru că legislaţia permite. Atunci, de ce legislaţia permite acest lucru? Am mai auzit că elementele de plastic ale unei bare nu se repară. Nu se repară ce? Pe de altă parte, se vorbeşte despre siguranţă rutieră. Anumite lucruri care se pot repara, se repară. Tehnicieni sunt şi de o parte, şi de alta, la fel cum sunt şi în service-uri", a mai spus Roșu.

  Potrivit unui studiu realizat de UNSAR, un posesor de maşină avariată, model Skoda Octavia, care nu are asigurare, va plăti un preţ mediu de 501 lei pentru revopsirea unei bare faţă, în timp ce tariful mediu achitat de către un şofer care deţine asigurare este de 1.505 lei.

  De asemenea, pentru înlocuirea unui far dreapta, piesă originală, avantajul de preţ mediu achitat este în favoarea maşinii neasigurate, cu 528 lei, faţă de 814 lei achitaţi în cazul unui autovehicul cu asigurare.

  Raportul de tarif mediu dintre un autovehicul asigurat vs autovehicul neasigurat este în favoarea celui din urmă şi în ceea ce priveşte reparaţia unei aripi faţă dreapta, reparaţie cu revopsire, preţul fiind de 552 lei faţă de 1.550 lei.

  Studiul UNSAR a fost realizat în perioada 1 ianuarie 2017 — 31 mai 2018, pe baza ofertelor colectate de la 29 de ateliere de reparaţii.

  Tematic

  Scandalos! Cinci milioane de asiguraţi ţin în spate 17 milioane de români!
  Veste bună pentru şoferi în legătură cu poliţele de asigurare obligatorie
  RCA: vezi care sunt cele mai mici tarife în funcție de mașină și șofer
  Noua lege RCA / Auto: cum primești banii în caz de accident
  Asigurările RCA: veste bună pentru şoferii corecţi
  Noi modificări pentru șoferi: prima RCA s-a scumpit
  Tagurile:
  automobil, mașină, preț, Asigurare, RCA, Mădălin Roşu, România


  Știrile Zilei