15:15 18 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.63
 • USD17.30
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Porci

  Porcul românesc, lovit de altă boală! Aceasta este periculoasă şi pentru om!

  CC0 / Pixabay / Hans
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (66)
  287 0 0

  Autorităţile sanitar veterinare din Botoşani au descoperit un caz de antrax la porc într-o gospodărie - persoanele care au intrat în contact cu animalul nu prezentau simptome.

  BUCUREŞTI, 9 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Totul a început în data de 25 iulie 2018, atunci când un proprietar din Săveni a mers la Direcţia Sanitar Veterinară cu o probă din guşa unui porc din exploataţie sacrificat pentru a vedea cauza îmbolnăvirii animalului. Omul aplicase porcului un tratament cu antibiotice timp de câteva zile, dar nu observase nici un efect, în sensul că animalul nu răspundea la tratament. Motiv pentru care a decis să sacrifice animalul.

  După analize şi diagnosticul de laborator, o zi mai târziu a fost descoperită o cultură de Bacillus anthracis, care este responsabilă de antrax.

  Trebuie făcută precizarea că, la porc, antraxul este o boală foarte rară, fiindcă, de regulă, speciile mai afectate sunt bovinele, caprinele şi ovinele.

  Minodora Vasiliu, director executiv al DSVSA Botoşani a precizat că, imediat după aflarea rezultatelor analizelor au început să fie aplicate măsurile de suspiciune de antrax în exploataţia respectivă.

  „Proprietarul are o exploataţie non profesională, deci o gospodărie, în care mai are 16 bovine care au fost supuse vaccinării anti-cărbunoase. Aceste bovine sunt la păşune, dar un singur porc a fost sacrificat de către proprietar din proprie iniţiativă", a detaliat Vasiliu, potrivit agroinfo.ro.

  Reprezentantul DSVSA spune că atât proprietarul, cât şi alte patru persoane care au intrat în contact cu carcasa şi cu resturile de la animal, au fost luate în evidenţă, dar că, din fericire, oamenii nu au manifestat nici o simptomatologie ce ar putea fi atribuită antraxului.

  Potrivit reprezentantei DSVSA Botoşani, locurile din gospodărie în care a fost descoperit cazul au fost dezinfectate şi curăţate mecanic, iar carnea provenită de la animalul respectiv a fost incinerată.

  Directorul DSVSA spune că, de asemenea, s-a realizat curăţarea mecanică a locului, dezinsecţie cu sodă caustică în locul în care au fost puse lichidele de la sacrificare. Antraxul este o boală telurică, ai cărei spori se găsesc în pământ, ei pot apărea oriunde, iar la porc se mai numeşte şi angină cărpinoasă. Pe data de 2 august am primit confirmarea de la laboratorul DSVSA Botoşani, măsurile au fost luate şi ca urmare s-au făcut două curăţări, două dezinsecţii. Carcasa şi ce a mai rămas din ea a incinerată la nivelul incineratorului din cadrul laboratorului Direcţiei Sanitar Veterinare.

  „Măsurile luate şi specificate în legislaţia sanitar-veterinară s-au încheiat, în momentul de faţă. Nu au fost raportate alte cazuri. Toate animalele sunt vaccinate şi ca urmare nu mai pot prinde bacilul respectiv. Vorbim despre o boală care apare la om numai dacă acesta a luat contact cu animalul bolnav de antrax. Repet, cele cinci persoane din gospodăria din Săveni nu au prezentat nicio simptomatologie, dar sunt ţinute încă sub observaţie", a spus Minodora Vasiliu.

  Agenţia de presă Reuters a transmis, marţi seară, că un porc de la o fermă mică din România este infectat cu antrax, bacil care ucide mii de animale în zonele tropicale şi sub-tropicale în fiecare an, dar care este mai rar întâlnit în regiunile cu climă temperată.

  Potrivit Reuters, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) cu privire la antrax, bacil care poate ucide în câteva ore, şi este mai des întâlnit la erbivorele domestice şi la animalele sălbatice, dar poate afecta şi omul.

  Simptomele includ febră ridicată, splină mărită şi edem la nivelul gâtului la anumite animale. O dată ce simptomele apar, tratamentul cu antibiotice nu mai are efect.

  Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

  Boala este comună omului şi animalelor.

  Тема:
  Pesta porcină în România (66)

  Tematic

  Întrebare justă: Ce ţări câştigă dacă România își masacrează porcii?
  Masacrul porcilor ia amploare: zeci de mii de capete ucise, despăgubiri mizere
  Câți din cei 50.000 de porci puteau fi salvați?
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei