04:57 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  30501

  Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile de vânzare la comerţul cu amănuntul vor creşte în trimestrul al treilea al anului în curs.

  BUCUREŞTI, 17 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. În documentul „Ancheta de conjunctură în comerţul cu amănuntul", dată publicităţii de Institutul Naţional de Statistică se precizează că în activitatea de comerţ cu amănuntul se înregistrează cea mai mare valoare a soldului conjunctural pentru preţurile din comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun, urmată de preţurile de vânzare în comerţul cu carburanţi.

  Managerii din comerţ prognozează, pentru trimestrul III, o creştere a activităţii economice (sold conjuctural +25%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri către unităţile comerciale, cu un sold comercial de plus 14 procente, nivel moderat, potrivit studiului citat.

  Trebuie făcută menţiunea că a evalua conjunctura de piaţă înseamnă realizarea unor prognoze asupra nivelurilor viitoare ale variabilelor şi fenomenelor ce caracterizează piaţa.
  Angajatorii din domeniu estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%) și a volumului mărfurilor comandate furnizorilor interni (soldconjunctural +13%), informează stiripesurse.ro.

  Sunt, însă, o serie de cauze ce limitează îmbunătăţirea activităţii în comerţul cu amănuntul, iar pe primul loc se află concurenţa unităţilor de comerţ similare, urmată de lipsa forţei de muncă.

  Aproape în majoritate, respondenţii au apreciat că, atunci când vine vorba despre capacitatea de depozitare, în raport cu volumul fizic al vânzărilor, că ea este suficientă pentru desfăşurarea unei activităţi eficiente, în trimestrul al doilea.

  Ancheta s-a efectuat pe un eşantion de 2232 de agenţi economici, iar, potrivit INS, eroarea de estimare maxim admisă este de plus sau minus cinci procente.

  Proporția alternativelor de evoluţie (creștere, stabilitate, scădere) reprezintă ponderea întreprinderilor (care au ales alternativa respectivă) în volumul de activitate al sectorului.

  Tematic

  Reduceri de prețuri ca în Moldova: La ce tertipuri recurg vânzătorii
  E oficial: Acum știm sigur că prețurile explodează
  Țările UE unde prețurile cresc mai puternic decât în România
  Tagurile:
  comerţul cu amănuntul, prețuri, explozie, sondaj, INS, România


  Știrile Zilei