03:43 14 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.27
 • USD17.89
 • RUB0.23
 • RON4.32
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  42920

  Valoarea hranei de tip "food waste" pe care România o importă din SUA a crescut anul trecut vertiginos.

  BUCUREȘTI, 20 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. Românii consumă tot mai multă mâncare proastă adusă de peste Ocean, iar sumele obținute de americani din acest business cresc amețitor de la an la an.

  România a redevenit o destinație serioasă pentru deșeurile alimentare generate de piața americană, după ce, în perioada 2012-2013, acestea erau din punct de vedere valoric în topul importurilor din industria agroalimentară, arată un raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA, potrivit Economica.net

  Mai exact, în 2017, România a importat deșeuri alimentare (food waste) în valoare totală de 9,7 milioane de dolari (aproximativ 8,5 milioane de euro), cu 762% (de 8,6 ori) peste nivelul din 2016 și de 13,4 ori mai mult decât în 2015.

  Mai mult, categoria deșeurilor alimentare a ajuns a cincea în clasamentului celor mai importate produse din SUA după tutun (importuri de 20,3 milioane de dolari în 2017), alimente diverse (16,9 milioane de dolari), cereale și semințe (16,5 milioane de dolari) și băuturi (13 milioane dolari).

  Practic, 12% din mâncarea importată din SUA înseamnă deşeuri alimentare, informează documentul Departamentului pentru Agricultură al SUA, care citează date Eurostat.

  Deșeurile alimentare reprezintă acele alimente care nu corespund unui consum uman adecvat, sau cărora le-a a expirat termenul de consum, din cauza unui comportament economic neglijent, intervenit în timpul oricăreia dintre cele patru etape ale lanțului de aprovizionare: cultivare, procesare, comerț cu amănuntul și consum.

  Pierderile alimentare și deșeurile însumează o valoare totală de aproximativ 680 miliarde de dolari în țările industrializate și 310 miliarde de dolari în țările în curs de dezvoltare, indică datele FAO, Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul ONU.

  Cantitățile globale de hrană pierdută și deșeuri sunt de aproximativ 30% la cereale, 40-50% la culturile de rădăcini, fructe și legume, 20% la semințele oleaginoase, carne și lactate plus 35% la pești.

  Tematic

  Asta mâncăm noi: Ingrediente expirate utilizate la o patiserie din Capitală - VIDEO
  (VIDEO) Șocant: ouă expirate, vopsite și vândute drept proaspete în supermarket
  Avertismentul autorităţilor, după moartea copilului: „Asiguraţi-vă că poartă..."
  Tagurile:
  creștere vertiginoasă, import, deșeuri alimentare, SUA, România

  Știrile Zilei