15:13 27 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  57600

  Datele oficiale la business-ul cu produse din carne arată sumbru, în timp ce autoritățile nu țin cont de avertismentele fermierilor și continua să ucidă porci.

  BUCUREȘTI, 22 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. Stăm foarte prost la comerțul exterior cu carne și produse din carne. Avem toate motivele să credem că atunci când se vor face bilanțurile pe între anul 2018, pe 2019 și poate și pe mai mulți ani, vom sta și mai prost.

  Aceasta deoarece în ultimele luni au fost uciși zeci de mii de porci, ca măsură de prevenție pentru răspândirea Pestei Porcine Africane (PPA).

  România a importat carne şi preparate din carne în valoare de 340,3 milioane de euro, în primele cinci luni din 2018, în creştere cu 14,2% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) și prezentate de Agerpres.

  În schimb, exporturile de carne şi preparate din carne au fost de aproape două ori mai mici decât importurile şi s-au cifrat la 171,9 milioane de euro, deşi au înregistrat o creştere cu 2,4% în primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2017.

  Pe acest segment, România se află de ani buni pe deficit, inclusiv în 2018, acesta totalizând 168,4 milioane de euro numai în primele cinci luni din acest an.

  Măcelul nu a ținut cont de opiniile unor specialiști în agricultură și creșterea animalelor, care au spus că puteau fi găsite și alte soluții.

  Încă din 25 iulie, fermierul Dimitrie Muscă de la Curtici, județul Arad cataloga procedura drept "o adevărată nebunie".

  "Nu se vrea să se intervină! Nu ştiu ce mână criminală există, pentru că soluţia este simplă: trebuie împuşcaţi toţi mistreţii. Eu cred că cei responsabili trebuie să se trezească şi să realizeze că vorbim despre distrugerea unei economii, a unui sector şi până la urmă chiar a unei ţări" — declara Muscă.

  El spunea că România este "rezolvată", adică "terminată" și concluziona că "Europa şi-a atins ţelul pentru că există destulă carne de porc, iar noi suntem o bună piaţă de desfacere pentru ei".

  Iar problema e departe de a fi rezolvată Federația agricultorilor Pro Agro a transmis marți o scrisoare deschisă către Guvernul României, publicată integral în site-ul de profil Agroinfo.ro.

  Semnatarii documentului arată că "situaţia se prezintă catastrofal din punct de vedere al gestionării evoluţiei bolii" şi subliniază că "măsurile întreprinse până acum de autorităţile române NU sunt eficiente în combaterea şi prevenirea PPA".

  În plus, ei afirmă că o soluție adecvată este aceea invocată de Dimitrie Muscă în urmă cu o lună.

  "Raportul de audit al CE efectuat de DG (SANTE) 2017-6118, efectuat în perioada 25 ianuarie — 2 februarie, a reliefat faptul că gestionarea populaţiei de porci mistreţi şi biosecuritatea din exploataţiile nonprofesionale nu este aplicată de către România, cu toate că există cadrul legal în acest sens", menționează oficialii Pro Agro.

  "Ne întrebăm oare cum este posibil ca, într-un răstimp atât de mare de 16 luni de la acest raport de audit, autorităţile competente — în speţă ANSVSA, nu au luat măsurile necesare pentru uciderea mistreţilor, precum şi inventarierea exactă a porcilor din cadrul gospodăriilor individuale", se arată în scrisoarea deschisă.

  Între timp, măcelul continuă. La a treia fermă din județul Tulcea sunt sacrificați toți porcii, după ce au fost uciși 48.034 de capete la Carniprod și 20.289 decapete la Pigcom.

  Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anunţat luni că a identificat un nou focar de PPA într-o exploataţie comercială din judeţ, scrie Agroinfo.ro.

  Mai exact, potrivit şefului veterinarilor din Tulcea, este vorba de o fermă din comuna Văcăreni, cu un efectiv de 1.800 de capete de porci. "Mâine (marţi, 21 august 2018 — n.red.), vor începe operaţiunile de ucidere a suinelor din ferma din Văcăreni", a declarat directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Pesta porcină lovește din nou. Acum, la berbeci
  România, sub asediul pestei porcine: încă un judeţ afectat - date oficiale
  Femeie din Ialomiţa, dosar penal pentru împrăştierea pestei porcine africane
  Concediile angajaţilor ANSVSA, lovite şi ele de pesta porcină
  România, măsuri urgente la hotar cu Moldova legate de pesta porcină - omoară tot
  Statul român - măsuri disperate contra pestei porcine, creează dezechilibru
  „România importă cantităţi mari de carne de porc. Nici nu vă vine să credeţi cât de mult!"
  Porcul românesc, lovit de altă boală! Aceasta este periculoasă şi pentru om!
  Tagurile:
  Fermieri, porci, Pesta porcină, România


  Știrile Zilei