02:46 16 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.07
 • RUB0.24
 • RON4.03
 • UAH0.63
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  85601

  O cercetare efectuată recent arată că virusul care a lovit crunt mai multe ferme din România a declanșat panica în rândurile consumatorilor.

  BUCUREȘTI, 23 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. 9 din 10 consumatori consideră că pesta porcină africană (PPA) este un act de bioterorism și 7 din 10 cred că epizootia ar trebui gestionată de Consumul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

  Sunt rezultate ale unui sondaj realizat în perioada 4 august — 14 august 2018 de Asociația Pro Consumatori, și publicat de site-ul IndustriaCarnii.ro.

  Dintre subiecții chestionați, numai 11% sunt de părere că pesta porcină africană (PPA) a fost introdusă în România de porcul mistreț, în timp ce 89% consideră că avem de-a face cu o acțiune de bioterorism.

  Din rezultatele cercetării mai reiese faptul că 9 din 10 consumatori cred că până la închiderea tuturor focarelor de pesta porcină africană din România, vor fi uciși și incinerați mai mult de 500.000 de porci.

  De asemenea, 9 din 10 consumatori consideră că îngroparea porcilor uciși va afecta pânză de apă freatică. O altă temere exprimată este vizavi de pesta ovinelor și caprinelor. 6 din 10 consumatori consideră că aceasta va afecta România până la finele anului 2018.

  În ceea ce privește modul în care va fi asigurat consumul de carne de porc în luna decembrie 2018, opinia celor 221 de consumatori s-a structurat astfel: 17% dintre respondenți sunt de părere că necesarul de carne de porc va fi asigurat din importuri în proporție de 70%, în timp ce 83% cred că 90% din consum va fi acoperit din importuri.

  În privința creșterii prețului la carnea de porc proaspătă, ca urmare a pierderilor de efective de porci domestici din cauza epizootiei de pesta porcină africană, opinia celor 203 consumatori s-a structurat astfel: 9% dintre respondenți consideră că prețul la carnea de porc va crește cu 15% în perioada următoare, în timp ce 91% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a prețului la carnea de porc cu 30%.

  În privința uciderii prin împușcare a tuturor animalelor sălbatice care au rolul de sanitar al pădurii, răspunsurile celor 189 de respondenți s-au structurat astfel: 91% cred că această măsură va duce la dispariția unor specii, în timp ce numai 8% sunt de părere că măsură ar stopa extinderea PPA.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Pesta porcină lovește din nou. Acum, la berbeci
  România, sub asediul pestei porcine: încă un judeţ afectat - date oficiale
  Femeie din Ialomiţa, dosar penal pentru împrăştierea pestei porcine africane
  Concediile angajaţilor ANSVSA, lovite şi ele de pesta porcină
  România, măsuri urgente la hotar cu Moldova legate de pesta porcină - omoară tot
  „România importă cantităţi mari de carne de porc. Nici nu vă vine să credeţi cât de mult!"


  Știrile Zilei