22:16 19 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.10
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON3.99
 • UAH0.72
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  1259783

  Acesta a solicitat întrunirea unei comisii pentru o evaluare exactă a pagubelor pe care le va suporta în urma eutanasierii porcilor.

  BUCUREŞTI, 28 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Sâmbătă, a fost confirmată prezenţa virusului de pestă porcină africană la SC TEBU Consult Brăila, iar ieri ar fi trebuit să înceapă sacrificarea a peste 140.000 de porci.

  Medicii sanitar-veterinar veniseră ieri pregătiţi să îşi facă treaba, însă agentul economic a amânat procedura. Şi aceasta pentru că a solicitat întrunirea unei comisii de evaluare, pentru a se şti cu exactitate care sunt pierderile acestui dezastru economic cu care se confruntă, potrivit informaţiilor furnizate de către Gicu Drăgan, directorul DSVSA.

  La faţa locului urmează să se deplaseze şi inspectorii de mediu, care vor face verificări în ceea ce priveşte respectarea legii privind eutanasierea şi, ulterior, îngroparea cenuşii rezultate rezultate în urma arderii porcilor.

  Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat sâmbătă existenţa virusului pestei porcine africane în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, unde există 141.000 de porci, informează agerpres.ro.

  Această fermă nu este singura din Brăila unde a fost confirmat virusul. Mai exact, vineri, virusul a fost confirmat la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, dar şi la fermele SC I.I. Ena Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete şi SC Prichindeasa Pig SRL din Victoria cu 1451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.

  Directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan, a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre, pentru că fermele se aprovizionează cu apă din fluviu.

  „Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila", a explicat Drăgan, care a adăugat că uciderea a 29.000 de capete s-a făcut tocmai pentru a proteja aceste ferme, dar a recunoscut că s-au concentrat e partea de uscat, iar virusul a venit pe apă.

  Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de prefectul de Brăila, George Paladi, şi directorul DSVSA, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă.

  "Noi avem informaţii legate de Insula Mică a Brăilei de la cei care administrează această zonă protejată, pentru că nu putem intra acolo. Acest parc naţional are acelaşi statut ca şi Delta Dunării. Am luat legătura cu cei de la Parcul Naţional şi au spus că vor încerca să caute cadavre şi, dacă le găsesc, ni le vor trimite spre analiză la noi", a declarat Drăgan.

  Conform informaţiilor furnizate de prefectul Brăilei, în judeţ există 34 de focare de PPA, în 19 localităţi, inclusiv în municipiul Brăila şi în trei ferme. Până în prezent au fost eutanasiaţi peste 30.000 de porci.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele
  Au fost uciși 120.000 de porci. Harta județelor lovite de virusul PPA
  E deja panică. "Bioterorism, vor muri 500.000 de porci, prețurile explodează"
  Măcelul porcilor continuă. Fermierii au avut dreptate, România va fi "terminată"
  Pesta porcină lovește din nou. Acum, la berbeci
  Femeie din Ialomiţa, dosar penal pentru împrăştierea pestei porcine africane


  Știrile Zilei