11:00 24 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD16.69
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  781 0 0

  Romeo Căpăţână, proprietarul unei microferme de porci din Agigea, susţine că la mijloc ar fi interese naţionale cu care nu vrea să aibă de-a face.

  BUCUREŞTI, 30 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. În timp ce autorităţile sanitar veterinare din România vorbesc despre pesta porcină africană ca fiind cea mai gravă epidemie de după al doilea război mondial, în teritoriu, fermierii încep să prezinte o serie de lucruri care dau peste cap declaraţiile oficiale.

  Este cazul lui Romeo Căpăţână, proprietarul unei microferme de porci din Agigea, unde avea în jur de 100 de porci. Îşi apreciază investiţia la valoarea de 40-50.000 de euro.

  Din cauza pestei porcine, visul său de a a-şi duce afacerea mai departe s-a năruit. Şi aceasta pentru că, zilele trecute, omul s-a trezit că la poarta proprietăţii sale au venit tehnicienii veterinari care i-au dat vestea cumplită: toţi porcii pe care îi are trebuie sacrificaţi. Preventiv.

  Problema cea mai mare era că nici un porc nu dădea semne de boală, iar Agigea nu este focar de pestă porcină africană. Localitatea, însă, se află în raza de supraveghere.

  Din acest motiv, omul este foarte revoltat şi spune că animalele i-au fost omorâte, chiar dacă erau sănătoase, autorităţile având doar suspiciunea prezenţei virusului în zonă, nicidecum o confirmare.

  „Ei zic că sunt suspiciuni, dar a văzut cineva vreun porc cu pestă la Agigea? Nu a văzut! Pentru că aceşti porci sunt sănătoşi, nu au semne de boală. Ei ne omoară toţi!", a declarat Romeo Căpăţână, citat de libertatea.ro.

  Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care există o confirmare privind existența bolii, toate animalele sunt sacrificate pe o rază de 10 kilometri.

  În baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul IDSA, până în data de 19 august, Pesta Porcină Africană a fost confirmată în gospodării aflate în 25 de localităţi din judeţul Constanţa.

  Fermierul spune că, în momentul în care au venit tehnicienii sanitar veterinari, a asistat la un adevărat măcel.

  „Cutremurător să vezi porci grămadă, unul peste altul, de la purceluşi de câteva luni la animale mari, toţi într-o agonie totală. Am această imagine încă pe retină şi nu o voi putea uita uşor", a spus Căpăţână.

  Acesta susține că, atâta vreme cât porcii din microferma sa nu aveau nici cel mai mic semn de boală, autoritățile sanitar- veterinare ar fi trebuit să supravegheze proprietatea, nu să treacă la uciderea în masă a suinelor.

  Mai mult, fermierul şi-a exprimat scepticismul cu privire la existenţa PPA, pentru că boala nu s-a manifestat în cele trei forme ale sale.

  „Personal, nici nu cred că există această pestă porcină africană. (…) Noi nu avem în ferme această boală. O fi altă boală, dar nu PPA", spune Căpăţână.

  Omul susţine că, în mod normal, autorităţile ar fi trebuit să urmărească animalele, să le supravegheze, nu să vină cu un ordin cu ştampilă şi să omoare toate animalele.

  Fermierul precizează că nu s-a opus, pentru că amenzile sunt foarte mari şi poate fi anunţată Poliţia.

  „Sunt interese naționale, nu vreau să am de-a face cu așa ceva, dar nu e corect", mai spune Romeo Căpățână, care a precizat că, „după ce va trece nebunia" o va lua de la capăt, însă până atunci este decis ca el şi familia lui să nu consume carne de porc din import.

  El spune că ar fi bine dacă toţi românii ar proceda astfel, însă susţine că nu o vor face, pentru că e vorba de afaceri grele şi de interese.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Alt necaz. A apărut "pesta porcină la legume", se numește Tuta absoluta
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Este oficial! Cât de gravă este situaţia în România din cauza pestei porcine!
  Verdict dur: "O țară în carantină, cu porci bolnavi de pestă și oameni bolnavi de ură!"
  Extrem! „Trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, altfel nu va scăpa nici un porc"
  Patronul fermei cu 141.000 porci, atitudine dură - refuză sacrificarea lor
  Apocalipsa porcilor a început - 140.000 de animale vor fi sacrificate doar la o fermă
  Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele

  Știrile Zilei