00:35 22 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.57
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Premierul Viorica Dăncilă

  Asul din mâneca Vioricăi Dăncilă. Îi bate cu armele lor

  © Photo: Guvernul României
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  2956152

  Creșterile salariale aplicate de Guvernul Dăncilă s-au întors în economia reală, sporind afacerile companiilor, în condițiile în care băncile oferă dobânzi mici la depozite.

  BUCUREȘTI, 4 sep — Sputnik, Daniel George Nistor. Vânzările au crescut cu peste 6%, iar depozitele la bănci cu mai puțin de 3%, de la începutul anului și până la sfârșitul lui iulie.

  Salariile au crescut simțitor de la începutul anului și până acum. Când au văzut că au mai mulți bani, românii s-au repezit să mănânce, să bea, să meargă mai mult cu mașina, să cumpere mai multe produse.

  Salariul mediu net a fost în iunie 2018 de 2.721 lei, cu 14,3% mai mare decât în iunie 2017, potrivit celor mai recente date ale INS.

  Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat, în perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2018 comparativ cu perioada similară a anului trecut,  o creştere cu 6,4%.

  Aceasta, pe fondul salturilor la vânzările de produse nealimentare (+7,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,9%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,9%), după cum informează Institutul Național de Statistică (INS).

  În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat, în primele 7 luni ale acestui an față de același interval din 2017, o creştere cu 7,1% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,5%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,6%).

  Așadar toți comercianții și-au sporit afacerile anul acesta, indiferent că vorbim în serie brută sau ajustată sezonier, pentru că românii au cumpărat mai multe produse și carburanți.

  În același timp, au crescut și economiile făcute de români la bănci, dar într-un ritm mai redus.

  Vacanță, litoral, insulă, plajă
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  Depozitele gospodăriilor populației la bănci au crescut ușor anul acesta. Depozitele în valută au urcat cu 2,3%, de la 34,4 miliarde de lei (echivalent) la sfârșitul lui 2017 până la 35,2 miliarde de lei în iulie 2018, indică datele publicate de Banca Națională a României (BNR)

  Depozitele în lei au urcat de la 67,6 miliarde de lei la finele anului trecut până la 68 miliarde de lei în iulie, cu numai 0,6%.

  Așadar, cu economiile am lăsat-o mai moale. Un motiv pentru care lumea nu se înghesuie să depună banii la bănci poate fi și nivelul dobânzilor, total neatractive, mult sub ținta inflației de 3,5% anunțată de BNR (la o valoare actuală de 4,6%, iulie 2018 față de iulie 2017). Deci dacă ții banii la bancă pierzi, așa că pare mai profitabil să consumi.

  Băncile practică în acest moment dobânzi de până la 2,25% pentru depozitele în lei și de maximum 0,50% la cele în euro.

  Astfel, dacă putem vorbi de o competiție între Guvern și bănci pentru atragerea banilor populației, putem spune că Dăncilă i-a învins până acum pe bancheri cu armele lor, activitățile comerciale având un ritm mai susținut de creștere.

  Tematic

  Huşanu, SANITAS: „Nu salariile sunt problema, ci cheltuielile inutile şi exagerate!"
  Românii care muncesc în Germania: important legat de salarii, impozitare, fişa de plată
  "Eroii muncii capitaliste". Ce salarii dau 5 firme străine cu 300 mil. euro profit
  Halucinant! Iată ce salariu va avea Laura Codruța Kovesi în noua funcție!
  Joburile mizeriei: Acești angajați mai "primesc" și o eczemă la salariu
  Dau clienților banii înapoi în loc să mărească salariile angajaților
  Drepturile lucrătorilor români din Germania. Cum negociaţi un salariu mai bun
  Tupeu, nu glumă, la tinerii care nu au luat bac-ul - vor salarii ca în IT
  Criză pe Litoral. Patronii angajează copii de 16 ani ca să nu dea salarii mari
  Scumpă e viața românului. Cu un singur salariu în casă nu ne putem descurca
  Salariul mediu oficial e foarte bun! Dar prea puțini români îl primesc
  Profesorii, salarii de mizerie, „experţii în diversitate", plătiţi regeşte
  Românii din Italia: angajarea pe timpul verii. Salariu, contract, ore de lucru
  Tagurile:
  economia reală, bănci, consum, salarii, Viorica Dăncilă, România


  Știrile Zilei