23:21 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Crescător de oi, România

  Trei ciobani s-au plâns la Bruxelles. "Banii nu sunt împărțiți corect"

  © Photo: Emil-Mihai Simionescu
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  128 0 0

  Reclamanții au mers la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, pentru a contesta modul cum sunt distribuite subvențiile în oierit.

  BUCUREȘTI, 6 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Fermierii Gheorghe Dănulețiu, cunoscut din reclame sub numele de Ghiță Ciobanul, din Sibiu, Dan Petrescu din Curtea de Argeș și Ionică Sterp din Bihor au fost la Bruxelles, unde și-au spus opinia despre cum se împart subvențiile europene.

  Cei trei ciobani vor ca subvențiile importante, cum ar fi sprijinul cuplat pentru ovine, să nu mai ajungă la o mână de oieri privilegiați, ci să fie împărțit echitabil.

  Sprijinul cuplat reprezintă o subvenție acordată crescătorilor de animale, banii fiind asigurați de Comisia Europeană.

  Ei mai cer un laborator de genotipare, care să ateste rasa unui berbec, "nu să stea unii cu crotaliile în buzunare și atunci când vrei să cumperi un animal de rasă, bonitarea (confirmarea rasei) să se facă pe loc, după o scurtă cântărire din ochi, iar certificatul de origine să fie fals, o chestiune care intră în sfera penală", după cum scrie site-ul de specialitate Agroinfo.ro.

  Cei trei ciobani vor transparență din partea autorităților române, a Ministerului Agriculturii, a Agenției Naționale de Zootehnie și le cer acestora să publice date despre fermele de ovine care beneficiază de subvenții și de ajutoare de minimis, să se publice lista cu crescătorii de ovine care au beneficiat de ajutoare de minimis pentru cumpărarea berbecilor de rasă și lista celor care au vândut berbeci de rasă.

  Legat de sprijinul cuplat, subvenția în jurul căreia se învârt toate în oierit, cei trei oieri i-au spus coordonatorului pentru plățile directe din DG Agri, Comisia Europeană, cu care au avut întâlnire, că sprijinul cuplat pentru ovine, cea mai mare subvenție din zootehnie, nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie.

  Printre altele, funcționarii DG Agri i-au întrebat pe cei trei crescători de ovine: de ce niciun fermier român nu a trimis propuneri înainte de instituirea unei scheme de plată, subvenție, din agricultură? România este singura țară din Europa de unde nu se trimite la Bruxelles nicio propunere făcută de fermieri în ce privește subvențiile.

  Tematic

  Cioban: "Suntem pe buza prăpastiei, nu avem cui să vindem mieii și laptele"
  Crescător de oi: „Copiii mei sunt sclavi în ţara lor 30 de ani de acum încolo!"
  Fenomene paranormale și un grup de șmecheri ne-au lovit oile
  Oile românești în conflict cu scutul american antirachetă
  Cu oile pe Podul Grant, cu căruța pe șosea. Cum arăta Bucureștiul în anii 90
  Tagurile:
  distribuire, ciobani, plângere, Subvenții, Comisia Europeană, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei