12:34 11 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Economie

  Mai bine decât anul trecut, salariile "bat" prețurile. Cine ia "partea leului"

  © CC0 / Pixabay / stevepb
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  86 0 0

  Salariile au urcat mai mult decât prețurile în iulie 2018 față de iulie 2017, astfel că standardul de viață a crescut cu 8,4%.

  BUCUREȘTI, 7 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. În luna iulie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.510 lei, cu 0,4% mai mic decât în luna iunie 2018. 

  Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.708 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 13 lei (-0,5%), după cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

  Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%.

  În iulie, cele mai mari salarii nete au fost acordate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.566 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.575 lei).

  Astfel, IT-iștii i-au întrecut din nou pe lucrătorii din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, care în luna iunie aveau cel mai mare salariu mediu net (6.591 lei), potrivit INS

  Față de anul trecut, salariile "au bătut" prețurile, astfel că standardul de viață a crescut.

  Indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost de 108,4%.

  În iulie față de iunie, creșterile sau scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate, după caz de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, evoluțiile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de realizările sau nerealizările de producţie ori încasările mai mari sau mai mici (funcţie de contracte sau proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mari sau mai mici în unele activităţi economice.

  Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, în iulie față de iunie, s-au înregistrat după cum urmează: cu 18,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, 15,7% în activităţi de editare, respectiv cu 10,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

  Cele mai puternice creşteri ale câştigului salarial mediu net, între cele două luni comparate, au fost în extracţia cărbunelui superior şi inferior (21,3%), și în extracţia minereurilor metalifere (11,0%).

  Tematic

  Huşanu, SANITAS: „Nu salariile sunt problema, ci cheltuielile inutile şi exagerate!"
  "Eroii muncii capitaliste". Ce salarii dau 5 firme străine cu 300 mil. euro profit
  Halucinant! Iată ce salariu va avea Laura Codruța Kovesi în noua funcție!
  Joburile mizeriei: Acești angajați mai "primesc" și o eczemă la salariu
  Tagurile:
  statistici, iulie, prețuri, salarii, România


  Știrile Zilei